Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Zdravko Marić: Ove godine sigurno neće biti poreznih promjena, radimo analize

Foto: Nova TV
1/2
29.03.2018.
u 22:16

Mislim da nikad ne možemo zaista reći da je gotovo. Nisam vidio zadnji plan restrukturiranja. Drago mi je da imamo strateškog partnera u igri, rekao je Marić.

O kupnji borbenih aviona, dugovima za autoceste, problemu blokiranih je, između ostalog, u Dnevniku Nove TV govorio ministar financija Zdravko Marić

- Nisam stručnjak za avione, ali puno sam puta čuo prezentaciju, i od naših pilota. Ti avioni imaju određeni broj naleta koliko ih mogu imati u količinama od tisuća sati. Oni se u nekom trenutku mogu i zanoviti. Pred nama je definiranje ugovora, to bi bilo izravno plaćanje iz Državnog proračuna u godišnjim ratama kako smo već i planirali ovu godinu, po 300-tinjak milijuna kuna, rekao je ministar Marić.

Država se zadužila da vrati cestarske kredite, sad smo otprilike nekih 3 milijardi skupih kredita zatvorili jeftinim. Je li to kraj?

Još iduće godine imamo jedan kredit od 400 milijuna eura. Njega bi već stavili u ovaj paket, ali obzirom na te klauzule koje znače visoke troškove same prijevremene otplate, odlučili smo pričekati. Važno je reći da se ovim transakcijama ne povećava javni dug. Postojeći dug se restrukturira i ostvaruje se značajna ušteda na kamatama, 400-ak milijuna kuna godišnje.

Jesu li Uljanik i brodogradnja spašena s novim vlasnikom?

Mislim da nikad ne možemo zaista reći da je gotovo. Nisam vidio zadnji plan restrukturiranja. Drago mi je da imamo strateškog partnera u igri, rekao je Marić.

Dodaje kako ne treba zanemarivati i crni scenarij jer smo se na Uljaniku već opekli, no napominje kako je Uljanik privatna kompanija. Marić je rekao kako imamo jedan od najvećih PDV-a u Europi, ali da se porezna reforma nije fokusirala samo na PDV.

Hoće li to biti neke međustope ili će se smanjivati dva postotna poena?

To ćemo još vidjeti. Sigurno da uzimamo u obzir određene kategorije te da je fokus na općoj stopi i ostalim poreznim oblicima.

U konačnici su rezultati ti koji govore. I kada smo predstavljali prvi krug porezne reforme, čuli smo puno konstruktivnih kritika, ali i negativnih reakcija, rezultati su to sve demantirali i pokazali da je to potez u pravom smjeru.

Znači dogodine ili niži PDV ili neka niža međustopa?

To ćemo još vidjeti. Ove godine sigurno neće biti poreznih promjena, već radimo analize i skeniramo stanje.

Komentara 5

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
23:13 29.03.2018.

Pravo na besplatne kilovate struje i gasa ima oko 350000 srba no samo ih 67000 koristi ..razlog tako slabog odziva je taj što da bi koristili ne smeju da imaju dug za struju a i nemaju za prikupit dokumentaciju koja košta 2-3000 dinara

KE
kermitovo
01:16 30.03.2018.

Nemojte smanjivati poreze. Pojednostavnite birokratske procedure i ne trošite vrijeme poduzetnika na ispunjavanje glupih formulara!

ST
stefj
23:38 29.03.2018.

Porezna reforma donijela je neke rezultate, no onda su povećali plaće u javnom sektoru i stvorili nove interesne skupine na proračunu.... Nema reformi i to je najveći problem, država je i dalje rupa bez dna, sav novac ode na jelo i pilo, nema investicija, čak nema niti strategije. Sada su već plaće u državnom sektoru 25% veće nego u privatnom, a preko 70% građana prima novac iz proračuna. Porezno i parafiskalno opterećenje gospodarstva je među najvećima u EU, a birokracija apsolutno najgora... To su stvari koje treba rješavati, Ne može država pojesti kompletnu novostvorenu vrijednost i još k tome se zaduživati. Očito je primarni problem Hrvatske u samoj državi, zakonima, porezima, birokraciji, korupciji, negativnoj selekciji i svemu što je vezano uz nju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije