Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar financija

Zdravko Marić: 2016. proći će bez zahvata u porezni sustav

Zdravko Marić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
26.01.2016.
u 16:55

Ministar financija kazao je kako su za eventualno uvođenje poreza na nekretnine, odnosno imovinu koja nije u funkciji, potrebne brojne predradnje

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je njegova namjera da se u ovoj godini ne rade nikakvi zahvati u poreznom sustavu, dok se ne napravi temeljita analiza cijelog sustava, a najavio je i sastanke s Udrugom Franak, bankama i Hrvatskom narodnom bankom na temu kredita u 'švicarcima'. 

Odgovarajući na pitanja novinara ispred Banskih dvora, Marić je istaknuo da neće najavljivati nikakve nove poreze dok ne provede detaljnu analizu i ne bude siguran u određene činjenice.

"Ono što ću vam ja kao ministar financija reći i držati se te riječi, je da iz mojih usta nećete čuti najave novih poreza, promjene u poreznom sustava dok nisam napravio podrobnu analizu modela i dok nisam u dobrom dijelu siguran u određene činjenice", rekao je Marić.

Pritom je istaknuo da mu je namjera i cilj da se 2016. godine, koja je "vrlo izazovna godina iz proračunskog i gospodarskog aspekta ukupno", u poreznom sustavu ne rade nikakvi zahvati, već da se 2016. iskoristi za temeljitu analizu i pogled na porezni sustav. Odgovorio je time na upit planira li se uvođenje poreza na nekretnine u 2017. godini te istaknuo da su za eventualno uvođenje poreza na nekretnine, odnosno imovinu koja nije u funkciji, potrebne brojne predradnje.

"Takav porez sigurno nije moguće uvesti i napraviti u nekom jako kratkom roku, kaže Marić.

Sastanci s 'Frankom', bankama i HNB-om

Na upit što Vlada namjerava učiniti s obzirom na činjenicu da danas u ponoć istječe jednogodišnje razdoblje u kojem je tečaj švicarskog franka bio fiksiran na 6,39 kuna za franak, Marić je kazao kako će razgovarati sa svim stranama u tom slučaju. Rekao je kako raspolaže podacima da se nešto više od 90 posto dužnika u švicarskim francima odlučilo na konverziju, međutim da kod pojedinih banaka postoji još uvijek vremensko razdoblje za konverziju jer je bilo određenih korekcija u ugovorima.

"Koliko sam informiram, ne znam za sve banke, ali dio banaka je i sam rekao da neće primjenjivati tržišni tečaj franka dok traje to razdoblje za konverziju. Mi ćemo u svakom slučaju razgovarati s bankama da vidimo i čujemo i njihove najnovije podatke i vidimo postoje li nekakvi prijedlozi i rješenja da se, ako je potrebno, konverzija produži", odgovorio je ministar financija.

Ujedno je najavio kako će se sutra on i ministar pravosuđa Ante Šprlje sastati s predstavnicima Udruge Franak, iz koje je danas zatražen hitan prijem u Vladi. 

"Želimo pokazati otvorenost prema svim sudionicima tog procesa. Ministar pravosuđa Šprlje i ja ćemo ih primiti i saslušati. Isto ćemo obaviti i s ostalim stranama - bankama i s Hrvatskom narodnom bankom. Još uvijek nam nedostaju određene činjenice u tom cijelom slučaju", kazao je Marić. Dodao je i da Vlada ima "određena razmišljanja" općenito o problemu kredita u 'švicarcima' te da će se sigurno "voditi briga o zaštiti", ali je istaknuo da prvo želi 'odraditi' te sastanke i dobiti sve činjenicu potrebne za odluku.

Upoznavanje s novim šefom Misije MMF-a 

U vezi sa sutrašnjim sastankom s predstavnicima MMF-a, pak, ministar financija je rekao da se praktički radi o upoznavanju s novim šefom Misije MMF-a za Hrvatsku, ali da uskoro očekuje i 'pravi' posjet Misije.

Prema najavama, čelnici hrvatske Vlade sutra bi se trebali sastati s novim šefom Misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom te bivšim šefom Misije Johannesom Wiegandom.  

"To je dijelom protokolarni, ali i sastanak na kojem ćemo premijer, guverner Vujčić i ja upoznati novog šefa Misije i dogovoriti slijedeće korake.  Mislim da možemo očekivati i da će i tehnička Misija MMF-a u skoro vrijeme, u slijedećih mjesec dana posjetiti Hrvatsku. Kao i Europska komisija i MMF je dao određeno vrijeme za formiranje Vlade i bili su strpljivi, a sada kada je Vlada formirana naravno da se žele što prije susresti s ministrima", rekao je Marić.

Upitan kakve preporuke od njih očekuje, odgovorio je kako treba pričekati da ih čuje, ali da svakako žele čuti na koji način u MMF-u gledaju na program koji je predstavila Vlada. Izjavu za novinare Marić je dao nakon niza sastanaka s premijerom Tihomirom Oreškovićem u Banskim dvorima, a upitan za njihove teme rekao je da je naglasak na gospodarskom rastu i proračunu, odnosno javnom dugu.

Nadzor nad Crnojom?

Novinare je zanimalo i je li Porezna uprava započela nadzor nakon medijskih napisa da je ministar branitelja Mijo Crnoja moguće utajivao porez prijavljivanjem lažne adresa prebivališta, a Marić je odgovorio kako tu informaciju u ovom trenutku nema, bez obzira što je kao ministar financija nadležan i za Poreznu upravu.

"Suzdržao bih se od komentara dok nemam sve činjenice", odgovorio je Marić na upit hoće li inzistirati na tom nadzoru i kako komentira tu situaciju.

>> Orešković: Uvest ćemo porez na nekretnine, ali na one koje nisu u funkciji

Komentara 4

DU
Deleted user
19:30 26.01.2016.

Vrlo dobar! Evo jednog ministra koji nije od onih koji kad nastupe izvrnu sve naopako. Najbolji porez je stari porez. Nažalost naša javnost zapravo očekuje od novih ministara da kažu kako će sve promijeniti, pa onda ministri i podlegnu da bi dobili pet minuta publiciteta.

ME
medved12
17:56 26.01.2016.

reforma odmah prije izbora poslije izbora ima vremena

OS
osica
20:00 26.01.2016.

Bravo za ovog ministra. Pokazuje kompetencije već u prvim danima mandata. Samo tako naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije