Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boka star

Zbog zastare otpala optužba da je Balić krijumčario eksploziv

brod boka star
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
13.01.2014.
u 11:30

Na crnogorskom brodu 2002. nađeno je 208 tona eksploziva, a sumnjalo se da je bio namijenjen diktatoru Sadamu Huseinu

Marku Baliću, crnogorskom brodovlasniku, koji je prije dvije godine na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog krijumčarenja 208 tona eksploziva brodom Boka Star, ponovno će se suditi. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je, djelomično prihvaćajući žalbe Balića i USKOK-a, nepravomoćnu presudu dijelom preinačio, a dijelom odbio optužbe protiv Balića jer je za njih nastupila apsolutna zastara.

Dojava CIA-eTako će na trećem suđenju u ovom slučaju, javnosti zanimljivom jer se nagađalo da je brod u listopadu 2002. zaustavljen u riječkoj luci po dojavi CIA-e te da je u metalnim bačvama i sanducima u 14 zapečaćenih kontejnera pronađen eksploziv vrijedan dva milijuna dolara bio namijenjen Sadamu Huseinu, Balić odgovarati zbog izbjegavanja carinskog nadzora. Kako je proteklo 10 godina otkad su ta (ne)djela počinjena, zastara je pojela optužbe i zatvorsku kaznu koja je Baliću izrečena zbog neovlaštene nabave eksploziva i krivotvorenja službenih brodskih isprava.

No po uputi sudaca Vrhovnog suda u novom suđenju mora se detaljno ispitati je li Balić organizirao grupu za krijumčarenje u koju je uključio kapetana i prvog časnika palube s broda Boka Star Josipa Nikolića i Damira Balabušića. Riječ je o pomorcima koji su u oba prethodna suđenja bili oslobođeni optužbi za krijumčarenje. Po tim je optužbama i za njih nastupila zastara kaznenog progona pa bi trebali biti pozvani kao svjedoci. No bez obzira na ovakvu procesnu situaciju, kada je, obrazložio je Vrhovni sud, optužen ostao samo Balić, postupak je potrebno ponovno usmjeriti na dokazivanje tvrdnji optužbe da su i pomorci bili dio Balićeve grupe jer o ishodu dokazivanja ovisi i odluka o glavnoj stvari.Brod prodan

U međuvremenu je brod Boka Star prodan, a “roba”, za koju se ustanovilo da je vlasništvo Jugoimporta iz Beograda, oduzeta je. Izvjesni su stoga i odštetni zahtjevi, a Balić je, doznaje se, svoj već pripremio.Hoće li se crnogorski brodovlasnik pojaviti na novom suđenju zasad se može tek nagađati.

Zna se da je u Crnoj Gori i da je nestrpljivo čekao ishod postupka na Vrhovnom sudu. Za prvog postupka svima se sudilo u odsutnosti, na drugom su u sudnici sjedili Nikolić i Balić koji je tada bio u riječkom pritvoru nakon što je izručen iz Grčke gdje je bio uhićen po tjeralici koja je za njim bila raspisana. Iz pritvora je pušten dva mjeseca nakon što je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora jer je do izricanja te presude iza rešetaka bio dulje od dvije i pol godine.

>>Krijumčarenje oružja: Uhićen Darko Petruša koji je dvije godine bio u bijegu

Komentara 1

CH
chemica
14:08 13.01.2014.

Koliko je podmazao sudije? Vidi se da im je bilo "mnogo stalo" pa je sve otišlo u zastaru. Švercaš 200 tona eksploziva pa te na kraju kazne za izbjegavanje carinskog nadzora?! CIA se grohotom smije. Još nam samo nedostaje da nas stave na popis terorističkih država ili država koje podržavaju terorizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije