Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u iščekivanju

Zbog vodenog vala u pripravnosti i 2500 vojnika

batina, dunav (1)
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL
1/5
11.06.2010.
u 14:05

Vjerujemo da će vodeni val proći kroz Hrvatsku bez većih šteta - kazao je potpredsjednik Vlade RH Božidar Pankretić.

Spremni smo za dolazak vodenog vala. Po izvješću koje sam primio od Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskih voda, policije, vojske i svih onih koji su bili aktivni ovih dana, učinili smo sve što smo do ovoga trenutka mogli. Ako ne bude nikakvih iznenađenja, uvijek moramo staviti tu ogradu, vjerujemo da će vodeni val proći kroz Hrvatsku bez većih šteta - kazao je potpredsjednik Vlade RH Božidar Pankretić danas oko podneva u baranjskoj Batini.

U rezervi je, dodao je, oko 2500 vreća pijeska, a u pripravnosti je i isto toliko vojnika. Ministar Pankretić sastao se, između ostalih, i s predsjednicima kriznih stožera dviju županija kojima vodeni val prijeti, odnosno vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i njegovim osječko-baranjskim kolegom Vladimirom Šišljagićem. Procjene štete ministar nije želio iznositi jer se čeka, kazao je, da nadležne komisije odrade posao.

- Preporučit ću predsjednici Vlade i svojim kolegama u Vladi da sjednemo i vidimo što se tiče direktne pripomoći zbog ove elementarne nepogode. Ono što je zasad osigurano na toj stavci zasigurno neće biti dovoljno - istaknuo je. Dunav je oko podneva u Hrvatsku ulazio svom silinom od 8000 kubičnih metara u sekundi.

- Vodostaj Dunava u Batini u 7 sati iznosio je 734 centimetra, što je u skladu s prognozama da neće prijeći 750 centimetara i bit će to onda treći vodeni val ovdje u povijesti. No, moguće je da u daljnjem porastu dođe i do drugoga povijesnog vala - kazao je Zoran Đuroković, direktor osječkih Hrvatskih voda.

Dograđeno je posljednjih dana gotovo dva i pol kilometra zečjih i dodatnih nasipa, ugrađeno je 500 tzv. box barijera.

- Bez većih problema ispratit ćemo vodeni val u nedjelju. Trebat će sedam dana da se smiri situacija u cijelosti i da se voda iz lokalnih slivova počne povlačiti prema Dravi i Dunavu - prognozira Đuroković.

Ključne riječi

Komentara 4

DI
dr-ivek
15:00 11.06.2010.

pa hoće li biti kraja ovoj agoniji sa poplavama...

CE
cericzel
18:34 11.06.2010.

Agonija će tek nastati; malo tko je osiguran. A naknada štete od elementarne nepogode-sića. Ako i toliko.

KO
kocen
18:54 11.06.2010.

Da to je pohvalno,HV mora biti u službi naroda.Ako nema vanjske ugroze,moraju biti tamo gdje je elementarna opasnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije