Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMISIJA ŠUTI

Zbog Vladina jamstva 3. maju teškoće bi mogle praviti članice EU

3. maj
Goran Kovačić/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
29.10.2010.
u 15:26

Teško će tim jamstvima EK naći formalnu zamjerku jer se zabrana odnosi na nove narudžbe do završetka preustroja škverova, dok je ovdje riječ o ranije ugovorenim brodovima

Iz Europske komisije nisu se u petak odazvali novinarskoj molbi da ocijene jesu li Vladina jamstva 3. maju za izgradnju četiriju brodova u skladu s europskim zakonodavstvom ili su nezakonita. Samo su ponovili da ih i dalje proučavaju. Vjerojatnije je da ih nisu stigli do kraja procijeniti jer su mnogi mjerodavni već su otišli iz Bruxellesa na višednevni odmor koji su dobili spajanjem Svih svetih i Dušnoga dana, koji je u središnjim europskim ustanovama također blagdan, sa sljedećim vikendom.

No, teško će tim jamstvima EK naći formalnu zamjerku jer se zabrana odnosi na nove narudžbe do završetka preustroja škverova, dok je ovdje riječ o ranije ugovorenim brodovima, pa makar i samo dan prije otvaranja pristupnih pregovora o poglavlju Tržišno natjecanje.

Teškoće bi Hrvatskoj, međutim, mogle praviti pojedine izravno zainteresirane zemlje članice, one koje su svoje škverove već preustrojile da samostalno uspješno posluju, kada se o hrvatskome ispunjavanju mjerila za zatvaranje toga poglavlja bude raspravljalo u tijelima Vijeća EU. Mogle bi, na primjer, zahtijevati da 3. maj prije zaključenja pregovora navedene potpore vrati, što neće biti nikakva teškoća ako je 3. maj zaista likvidan, kao što se tvrdi, pa Vladina jamstva ostanu samo na papiru.

Komentara 6

SA
sargu123
16:36 29.10.2010.

Tko ebe EU ! Na referendumu sigurno glasam PROTIV !

KA
kajinx
16:19 29.10.2010.

Članice EU žele uništiti konkurenciju kroz politiku. To je najlakši način. Naši dragi škverani, samo vi nastavite svoj posao koji znate jako dobro i kvalitetno raditi, a neka EU napada Japance i Kineze.

KR
krka
11:21 30.10.2010.

Gospoda iz brodogradnje moraju shvatiti da ako ne ostvaruju profit na brodovima moraju se preorijentirati na drugu proizvodnju. Samsung napravi isti brod jeftinije i par mjeseci brže od njih, razumljivo je i zašto: imaju čeličane, nemaju tolko administrativnog osoblja, produktivniji su , monteri se ne izležavaju po skelama..), i dok to ne provedu čitava država će biti njihov talac, jer ih pomažući njihove nesposobne uprave i gubitaške poslove ostale građane koji uredno rade i štancaju lovu samo dublje osiromašuju. Pod ruku brodogradnje idu i poticaji za poljodjelce, koji su isto tako tromi i paraziti, tekstilci koji dobivaju poticaje koje ne troše za proizvodnju već za pokrivanje starih dubioza....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije