Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedopustivo

Učenici trpjeli zlostavljanja: Zbog vjeroučiteljice iz pakla u školi DORH

Osnovna škola dr. Mate Demarina
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/4
10.10.2018.
u 20:39

Učenici nižih razreda medulinske Osnovne škole dr. Mate Demarina trpjeli zlostavljanja učiteljice i vjeroučiteljice. Učiteljica razredne nastave iz škole je udaljena u siječnju

Od najuglednije na svome području do osnovne škole u kojoj se učenici žrtve iživljavanja 47-godišnje vjeroučiteljice i 60-godišnje učiteljice razredne nastave. Najmanje pet mjeseci dvije su zaposlenice Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu, u odvojenim situacijama i odvojenim razredima, zlostavljale, vrijeđale i iživljavale se nad učenicima, a prema pisanju brojnih medija, slučaj je u javnost izašao tek onda kada su roditelji to doznali i cijelom nemilom događaju odlučili stati na kraj. Vjeroučiteljica je đake više puta tukla školskim dnevnikom po glavi, a jednog je učenika po glavi udarila i škarama.

V. d. ravnateljice nedostupna

Kako navode roditelji, jedna učiteljica i vjeroučiteljica svoj su bijes iskaljivale udarajući djecu, vrijeđajući i omalovažavajući ih, zbog čega su učenici, sve odreda polaznici nižih razreda, doživjeli i psihičku i fizičku bol. S oba je slučaja bila upoznata donedavna ravnateljica Dragica Dorić još prošle godine kada su joj se za pomoć obratili roditelji zlostavljane i vrijeđane djece. Šezdesetgodišnja učiteljica s nastave je udaljena 15. siječnja ove godine, a zbog vjeroučiteljice u školi je trenutačno DORH.

Danas školom upravlja vršiteljica dužnosti ravnateljice Dubravka Karčić koja jučer nije bila dostupna ni za kakav komentar. Da je protiv 47-godišnje vjeroučiteljice iz spomenute osnovne škole podignuta optužnica kojom je se tereti da je od rujna 2017. do sredine siječnja 2018. u krugu osnovne škole udarala više malodobnih učenika, za Večernji list potvrdilo je Općinsko državno odvjetništvo u Puli poručujući da više informacija ne mogu dati jer je riječ o malodobnim žrtvama. Ipak, utvrdi li se istragom krivnja vjeroučiteljice, prijeti joj i do pet godina zatvora.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Cijeli je slučaj komentirala i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

– Svaki put treba jasno ponoviti da škole moraju biti mjesto tolerancije bez bilo kakvog oblika nasilja, zato molim sva nadležna tijela da žurno reagiraju. Osobno sam naložila pomoćniku Momiru Karinu da nadgleda situaciju i izvijesti me, a u kontaktu smo i s prosvjetnom inspekcijom. Krizni tim za psihološku podršku Ministarstva na raspolaganju je ako školi takav mehanizam bude potreban – kazala je ministrica Divjak.

Inspekcijski nadzor

Hoće li tim za psihološku podršku u školu zbog ponašanja vjeroučiteljice, jučer nismo uspjeli doznati, a prosvjetni inspektor u toj je školi bio u prosincu prošle godine, i to zbog 60-godišnje učiteljice razredne nastave.

– U slučaju iz prosinca 2017. godine obavljen je inspekcijski nadzor te je prosvjetni inspektor izdao rješenje u kojem je naredio otklanjanje utvrđenih propusta, sve radi zaštite učenika. Na traženje Državnog odvjetništva iz Pule dokumentacija iz upravnog spisa prosvjetne inspekcije služit će kao dokazni materijal u postupku pred pravosudnim tijelima. Nakon obavijesti stekli su se uvjeti za udaljenje učiteljice sve do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka. Škola je 15. siječnja 2018. godine donijela odluku o udaljenju djelatnice – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 20

Avatar dras32
dras32
20:51 10.10.2018.

I ovako je vec velika vecina vjernika samo deklarativna a kad puknu skandali kao u svim crkvama vani od Irske do latinske Amerike, nece ostati ni toliko. Zato se Kaptol i grebe nogama i zubima za odrzanje sadasnjeg stanja jer znaju i sami da se uvede crkveni porez da im ga ne bi placao nitko i da bi mogli staviti kljuc u bravu. Ali crkva je ionako korporacija i velika praonica novca. Vatikanska banka, crkvena desetina itd itd itd,.majka crkva, cuvarica identiteta, aham, my ass,.cuvarica svoje blagajne.

SD
sdpesticid
22:49 10.10.2018.

postavite kamere u učionice pa da vidimo tko je zločest !

SH
Stevo.Hasanbegovic
23:37 10.10.2018.

Izoliran slučaj, crkva nikad nije imala veze s nasiljem, to su orjunaši vrbovali vjeroučiteljicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije