Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTAŠICA PRASADI

Zbog velike potražnje nastaje pomama na društvenim mrežama: Kupci uzimaju čak i prasce 'odbijače'

12.09.2011., Slavonski Brod - Svinjogojac Zeljko Kurkutovic iz Donje Vrbe jedan je od najvecih proizvodjaca svinjskog mesa u Hrvatskoj u kategoriji obiteljskih gospodarstava. Prasad nabavlja iz inozemstva, uglavnom iz Austrije i Njemacke, a svinje utovlje
12.02.2020.
u 10:27

Nestašica prasadi na tržištu znatno je izražena, a kupci naručuju prasad i prije nego što se oprase, sami nadohranjuju "odbijače"...

Blagdani su prošli, ali nestašica prasadi na tržištu još je uvijek prisutna, ako ne i izraženija. Potražnja je velika pa mnogi obilaze uzgajivače, pretražuju društvene mreže i slično. 

– Prasci se maltene prodaju i prije nego što se oprase, zapravo se već unaprijed naručuju. Kupci uzimaju čak i prasce "odbijače" i sami ih nadohranjuju dok ne postignu određenu težinu, samo da ih osiguraju na vrijeme. Za prase od 10 do 12 kilograma, starosti od oko četiri tjedna, plaćaju i po 350 do 400 kuna. Takve situacije dugo nije bilo. Jesenas je mnogo krmača, kojih je već ionako malo, otišlo na klanje, a sredinom prosinca skočila je cijena prascima. Prasci od 25 do 30 kilograma i dalje se prodaju po visokoj cijeni od 25 i 26 kuna za kilogram žive vage i vjerujem da će im cijena i dalje rasti – kaže poznati svinjogojac Antun Golubović iz Đurića za Glas Slavonije

Velika potražnja

Čim netko na društvenim mrežama objavi da prodaje prase, odmah, kaže, nastaje prava pomama i u nekoliko minuta stiže i po 50 komentara: Odakle si? Koliko imaš? Ostavi mi, stižem po njih...



– Ljudi me svakodnevno zovu, pitaju za prasce, ali nažalost neću ih imati sve do lipnja jer mi se krmače tek u travnju počinju prasiti. Prasenje sam pomaknuo zbog zimskog perioda i hladnoće jer onda nema ni toliko gubitaka, ali da sam znao kakva će zima biti, to ne bih učinio. Mislio sam se malo odmoriti i sve sam to pomaknuo za dva, dva i pol mjeseca, ali procjena je očito bila kriva. No, što je, tu je! – zaključuje.

''Kinezi stvaraju megasvinju''

Golubić smatra da je do nestašice mesa i porasta cijena došlo zbog situacije u Kini, gdje je zbog afričke svinjske kuge prepolovljeno matično stado i sada je suočena s velikim deficitom. Zbog toga je cijena prasaca u zemaljama iz kojih Hrvatska inače uvozi najviše svinjetine, sada skočila na 93 eura za komad, plus troškovi prijevoza. Zbog toga, sav se višak svinjskog mesa šalju u Kinu, a pritisak na druge zemlje, uključujući Hrvatsku, je smanjen. To se najbolje vidi po cijenama mesa u trgovačkim centrima, gdje su se carsko meso i plećka donedavno prodavali po 20-ak kuna za kilogram, a sada su osjetno poskupjeli. Domaći proizvođači zadovoljavaju samo 30 posto potreba za svinjskim mesom u Hrvatskoj.

– Kinezi su gadno nastradali i svinjogojstvo im je na neki način devastirano. I sada stalno nešto kemijaju i rade nove hibride. Bojim se da bi i tu bi moglo biti problema. Koliko sam čitao, Kinezi sada, kako bi što prije oporavili sektor svinjogojstva, rade na tome kako bi proizveli puno veću svinju od postojeće, da bi što prije došli do velikih količina mesa. A ta će "megasvinja" ili ne znam ni sam kako je nazvati, biti podložna svemu i svačemu. U svakom slučaju, to nije prirodno i to nije dobro – ustvrdio je Golubović. I cijena industrijskim tovljenicima skočila je s 8 do 9 kuna na 12 kuna plus PDV. A tovljenici iz domaćeg uzgoja i dalje su traženi, a prodaju se po cijeni od 13 kuna za kilogram žive vage.

Kupci iz cijele Hrvatske

Goluboviću je ostalo još samo nekoliko komada za prodaju, ali i oni su već dogovoreni. Dio njih uspio je prodati čak i u Dubrovnik.

– Ako su Dubrovčani s krajnjeg juga Hrvatske odlučili doći na krajnji istok, prevaliti oko 800 kilometara u jednom smjeru, to mi je najbolji dokaz da je zbilja došlo do poremećaja na tržištu. Istina, riječ je o svinjama drukčijeg uzgoja i kvalitete, ali očito ih nisu mogli naći bliže Zagrebu čim su potegnuli sve do Đurića – ističe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije