Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEŠNO

Zbog ulaganja u ljude i održivi razvoj, Općina Vir i kriznu 2020. završava u plusevima

Kristijan Kapović
Dino Stanin/PIXSELL
01.12.2020.
u 09:10

Postavlja se nova javna rasvjeta, uređuje obalni pojas, a uskoro kreće i projekt sustava vode i odvodnje.

Premda je 2020. godinu u cijelom svijetu obilježila globalna kriza zbog pandemije koronavirusa, Općina Vir uspjela je ostvariti sve zacrtane komunalne, infrastrukturne i socijalne programe. Štoviše, kažu u Općini Vir, odmah nakon izbijanja krize, općinsko Vijeće donijelo je mjere pomoći tvrtkama i obrtnicima i povećalo potpore socijalno najugroženijim skupinama na otoku kako bi se posljedice krize što manje osjetile.

Sljedeća godina, ističu u virskoj općinskoj Upravi, bit će još uspješnija s programima borbe protiv Covid posljedica na lokalno gospodarstvo, a među razvojnim i infrastrukturnim planovima ističu planirana ulaganja u nove kapitalne objekte – gradnju nove zgrade ambulante, rekonstrukciju i proširenje Dječjeg vrtića Smješko, proširenje i rekonstrukciju zgrade Općine Vir, izgradnju nove školske zgrade sa sportskom dvoranom te uređenje virskog groblja.

“Stara školska zgrada odavno nije primjeren objekt za izvođenje nastave i procesa obrazovanja, jer sa svoje dvije veće i jednom malenom učionicom, bez adekvatne kuhinje, blagovaonice te prostora za nastavnike i osoblje, ne odgovara potrebama djece i nastavnika. Zbog toga ćemo izgraditi novu školsku zgradu, sa svim sadržajima za učenike i nastavnike te sportskom dvoranom za školske i izvannastavne aktivnosti, kako bismo u trećem desetljeću 21. stoljeća uhvatili korak s najnaprednijim sredinama. Ovaj je projekt jedan od najvažnijih u 2021. godini za Vir i realizirat će se zajedno s izgradnjom nove zgrade ambulante, kao i s rekonstrukcijom i proširenjem postojećeg Dječjeg vrtića Smješko”, ističe načelnik općine Vir Kristijan Kapović.

Kapitalna ulaganja u 2021.

Godina 2021. donosi i nastavak radova na virskoj infrastrukturi, na najvećim komunalnim projektima postavljanja javne rasvjete i uređenje groblja, koje vodi općinsko poduzeće Vir održavanje te daljnju realizaciju milenijskog projekta izgradnje kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira.

“Sveukupno je na otoku dosad priključeno više od 1500 objekata s oko 2900 izvedenih priključaka na vodovod i kanalizaciju. Dobivanjem posljednje građevinske dozvole općinsko poduzeće Vodovod Vir kompletiralo je i svu potrebnu građevinsku dokumentaciju za izvođenje cjelokupnog projekta sustava vode i odvodnje na Viru, a to znači da je odrađen cijeli posao i zaokružena projektna cjelina od oko 250 kilometara vode i kanalizacije. Projekt vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira investitorsko poduzeće Vodovod Vir još je ranije poslalo državnoj tvrtki Hrvatske vode, koja provodi kontrolu, a paralelno s kontrolom Hrvatske vode projekt šalju u Bruxelles. Cjelokupni projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na otoku Viru tek je nešto manje ukupne vrijednosti od milijardu kuna i najvećim će se dijelom sufinancirati sredstvima iz Europske unije”, pojašnjava direktor Vodovoda Vir Hrvoje Bašić.

Općinsko poduzeće Vir održavanje istodobno izvodi radove na najvećem ovogodišnjem komunalnom projektu postavljanja nove javne rasvjete. Projekt će se nastaviti izvoditi i tijekom iduće godine kako bi sve virske ulice u naseljima dobile rasvjetu. Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je još prije tri godine s početnom investicijom od 1,5 milijuna kuna. Prošle je godine dodatno uloženo dva milijuna kuna, dok je dodatnih pola milijuna kuna investirano u javnu rasvjetu uz cestu D-306. Cjelokupan program građenja komunalne infrastrukture lani je bio procijenjen na oko 18 milijuna kuna, a s programom održavanja komunalne infrastrukture vrijednosti veće od 11 milijuna kuna, zapravo čini polovicu proračuna Općine Vir. Ovogodišnjih 4,5 milijuna kuna za građenje javne rasvjete nastavak je tog komunalnog programa.

“Paralelno s radovima na krupnoj infrastrukturi, asfaltirat će se ulice, kako bi cijeli otok dobio primjerenu komunalnu opremljenost. Vir održavanje nastavit će i s radovima na uređenju virskog groblja, odnosno popločavanju staza, ograđivanju prostora groblja i njegovom hortikulturnom uređenju”, kaže direktor tvrtke Marino Radović.

Još je jedan infrastrukturni virski projekt iznimno značajan – projekt uređenja obalnog pojasa otoka, centra, javnih i drugih sadržaja, odnosno koncepta pomorske prometne povezanosti. Dio je novog programskog razdoblja kohezijske politike EU i njegove uloge u europskom planu oporavka, a zahtijeva primarnu usklađenost s razvojnim projektom Zadarske županije i Republike Hrvatske, kao i dodatnu razinu usklađenosti s područjem mikroregije u kojoj su još Nin, Privlaka i Vrsi.

Cilj zadovoljni i sretni ljudi

Značajna proračunska sredstva Općina Vir izdvaja i za mjere lokalne socijalne politike, primjerice, jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu iznose 12 tisuća kuna za prvorođeno dijete, za drugo 24 tisuće, za treće 48 tisuća kuna, četvrto 96 tisuća, dok za peto dijete virska obitelj dobije 192 tisuće kuna, pa obitelj s petero djece ukupno dobije 372.000 kuna. Dječji vrtić Smješko je besplatan, a svim virskim osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima Općina sufinancira nabavku udžbenika i školskog materijala s 2,5 tisuće kuna po učeniku, te školski prijevoz u iznosu od 660 kuna. Svake godine osigurani su i božićno-novogodišnji darovi za više od 300 osnovnoškolaca i djece iz virskog vrtića. Virski studenti dobivaju stipendiju od 1500 kuna i dodatnih 500 kuna za studente koji godine završavaju s odličnim uspjehom. Po završetku studija stipendisti mogu odraditi pripravnički staž u općinskoj Upravi i njezinim poduzećima s početnom plaćom od 5700 kuna neto. Dva puta godišnje umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina, isplaćuje se po tisuću kuna, a jednokratne potpore isplaćuju se i drugim ugroženim kategorijama stanovništva, teškim bolesnicima i samohranim roditeljima, u vidu mjesečne naknade ili dodatka na mirovine koje su ispod 1500 kuna. Besplatan javni prijevoz osiguran je svim učenicima, invalidima i umirovljenicima.

“Općina Vir razvila je najpotpuniji i najizdašniji socijalni program u Hrvatskoj. To je i jedan od ključeva našeg cjelokupnog uspjeha razvoja otoka – najvažnije je ulagati u ljude, jer i najmodernija infrastruktura nema smisla bez zadovoljnih i sretnih ljudi”, zaključuje načelnik općine Vir Kristijan Kapović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije