Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Novi slučaj u Kninu: Mlađa žena zarazila se na radnom mjestu

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
29.06.2020.
u 21:40

Zagreb ponovno otvara izdvojene COVID-19 ordinacije.

U Hrvatskoj je zabilježeno 67 novih slučajeva pa je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) 435. Još je 60 osoba na liječenju, nema pacijenata na respiratoru.

Tijek događanja:

21:35 Novi slučaj oboljenja od zarazne bolesti COVID-19 u šibensko-kninskoj županiji. Radi se o mlađoj ženskoj osobi s područja grada Knina, koja je vjerojatno bila izložena zarazi na radnom mjestu zbog brojnih kontakata s osobama iz inozemstva. Ovo je drugi slučaj oboljenja u posljednjih šest dana na kninskom području, zato iz stožera CZ ŠKŽ apeliraju na građane da budu oprezni i pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

12:20 – U Zagrebu je 20 novooboljelih od koronavirusa, a 104 osobe su u samoizolaciji, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite podsjećajući kako su ponovno pokrenute četiri COVID ambulante.

– -U posljednja 24 sata testirano je 268 osoba. Njih 20 je novooboljelih, a ukupno su 202 aktivna slučaja – rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Dodala je i da su za vikend testirana 582 uzorka.

Na konferenciji za medije rečeno je i da je jedna osoba prekršila mjeru samoizolacije, a 1715 osoba je pod tom mjerom. Nadležne službe zaprimile su oko 2500 upita građana o testiranju, zbog čega su također ponovno otvorene COVID ambulante.

12:07 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 29. lipnja 2020. do 11 sati evidentirano je 156 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o istom broju, što znači da u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije nema novooboljelih. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

11:25 – Prema izvješću NZJZ-a, na području Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. U samoizolaciji je 238 osoba. U KBC-u Split hospitalizirana je jedna osoba i nalazi se na respiratoru.

11:07 – U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata obrađen je ukupno 191 uzorak. Sedam osoba pozitivno je na koronavirus, sve su osobe iz Đakova, priopćio je županijski Stožer. Trenutačno je na području Osječko-baranjske županije 150 osoba aktivno na ovaj virus, od kojih je 120 s područja Đakova. Jučer nitko nije hospitaliziran u KBC-u Osijek, gdje je i dalje 24 oboljelih na bolničkom praćenju, no nitko nema teže simptome bolesti.

Samoizolacija je određena  za novih 313 kontakata pozitivnih na koronavirus, pa je ukupno na području županije pod tom mjerom 1466 osoba. Policija je obavila šest provjera i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

10:59 – U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih, javili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

10:50 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno nema aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno je testirano 1556 osoba, dok je 71 osoba u samoizolaciji. Danas je 47. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji, priopćili su iz Županijskog stožera. 

10:45 – Situacija nije kritična, ali je ozbiljna. Broj zaraženih blizak je onome u ožujku – rekao je Ivan Đikić za N1, odgovarajući na pitanje kako možemo znati smiruje li se situacija ili ne, pogotovo jer slušamo oprečne poruke:

– Sumnjam da je porast broja zaraženih bio očekivan. Gospodin Capak je priznao da su iznenađeni. Zato moramo slati pozitivne i točne informacije, ne umanjivati opasnost, ali ne plašiti građane. Diskusija zadnjih dana koju je pokrenuo ministar Beroš, da je virus oslabio, maknuta je s rasporeda, došlo je do slaganja znanstvenika i to je dobra poruka javnosti – ne smijemo se bojati, ali virus je s nama i dalje je opasan. Ako ćemo se pravilno ponašati, možemo kontrolirati njegovo širenje, ali ne znamo što će se dogoditi na jesen – kaže Đikić.

10:22 – Kako neslužbeno doznajemo, sedam je novozaraženih u Đakovu, što je znatan pad u odnosu na jučerašnjih 33. Ohrabruje pak činjenica da se među krizmanicima i njihovim gostima, kako smo doznali, virus se nije proširio. Analizirani su, naime, uzorci svih 140 krizmanika kojima je taj sakrament pretprošle nedjelje podijelio mons. Marin Srakić, pozitivan na COVID-19, i situacija nije dramatična.

U samoizolaciji je oko 1200 mještana Đakova, što čini oko pet posto stanovništva toga grada. Na prvi pogled u Đakovu se živi normalno – građani piju kavu, šetaju se, a tek manji dio nosi masku.

 

10:15 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je nova pozitivna osoba na COVID-19 iz Starih Mikanovaca.

10:00 – Nema novooboljelih ni u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

9:45Ličko-senjska županija  i dalje je bez koronavirusa, čak 72. dan zaredom nema novooboljelih. U Istarskoj županiji također  su svi nalazi na koronu u posljednja 24 sata negativni. 

9:33 – Zadarska županija bilježi dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj  osobi koja se vratila iz Srbije te ženi  koja je prilikom zaprimanja na hitni prijam Opće bolnice Zadar rutinski testirana. Nijedna novozaražena osoba nije vezana uz teniski turnir. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je ukupno 14 uzoraka. U samoizolaciji je 331 osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 27 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije, a tom prilikom nije evidentirano kršenje mjere.

9:09 – Grad Zagreb izvijestio je kako od danas započinju ponovno s radom izdvojene COVID-19 ordinacije u kojima se obavlja savjetovanje, trijaža i po potrebi pregledi osoba sa sumnjom na bolest COVID-19. Radno je vrijeme izdvojenih COVID-19 ordinacija  svaki dan od 8:00 do 20:00 sati.

Prije dolaska u ordinacije COVID-19 potrebno je najaviti se telefonom:

Dom zdravlja Zagreb - Centar
Avenija Većeslava Holjevca 22, tel: 01/6598 464

Dom zdravlja Zagreb - Istok
Hirčeva 1, tel: 091/ 2350 182

Dom zdravlja Zagreb - Zapad
Prilaz baruna Filipovića 11, tel.: 091/ 3876 591
Park Stara Trešnjevka 4, tel. 091 3876 000

Uzimanje uzoraka za testiranje na COVID -19 obavlja se radnim danima na lokacijama:

Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11 i
Dom zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22

Video - Alemka Markotić o natpisima da je virus mutirao: 'Postoje pretpostavke, ne treba se za to grčevito hvatati'

 

8:57 – U Karlovačkoj županiji u odnosu na jučerašnje izvješće još su dvije novooboljele osobe. Riječ je o mlađim muškim osobama iz Ogulina. Tako su trenutačno u Karlovačkoj županiji četiri oboljele osobe. Sve oboljele osobe imaju blažu kliničku sliku i nalaze se na kućnom liječenju u samoizolaciji.

Epidemiološka služba utvrđuje kontakte novooboljelih u Ogulinu. Trenutačno se pod mjerama samoizolacije nalazi 68 osoba (brojka uključuje i 4 oboljele osobe).

S obzirom na novonastalu situaciju, došlo je i do postroženja nekih mjera. U OB Karlovac i OB Ogulin od jučer su zabranjeni posjeti. Pregledi u specijalističkim ambulantama trenutačno se odvijaju normalno, po unaprijed zakazanim terminima.

Donesena je Odluka o zabrani posjeta domovima za starije i nemoćne i obiteljskim domovima na području Karlovačke županije. Nošenje maski u velikom broju regulirano je na razini preporuke te ne predstavlja obvezu. Međutim, nošenje maski obvezno je prilikom posjeta zdravstvenim ustanovama te u radu zdravstvenih djelatnika.

Drive-in testiranje u OB Karlovac ponovno je aktivirano, a testiranja su organizirana i u Ogulinu.

8:40  Epidemiolog Tomislav Dijanić rekao je za HRT da je u Đakovu dosad zaraženo 115 ljudi.

Karantena ne dolazi u obzir, a danas ćemo vidjeti koje ćemo mjere imati. To je svakako dezinfekcija ruku, nošenje maski, mjerenje temperature – poručio je Dijanić te dodao da su problem asimptomatske osobe. 

– Morate ih pronaći, otkriti kome su prenijeli, teži je rad za epidemiologe. No, ako je netko asimptomatski i nosi masku, rizik je manji – kaže i zaključuje kako visoke temperature zraka mogu otežati rad respiratornog sustava, no da se liječnicima i epidemiolozima treba javiti tek kada znamo nekoga tko je pozitivan, a s kim smo bili u kontaktu.

8:10 – OD 140 uzetih uzoraka jučer navečer stigli su rezultati za polovicu testiranih iz Đakova. Od 70 uzoraka krizmanika, tri su pozitivna. Još testova obrađivalo se tijekom noći. Očekuje se da će biti novih pozitivnih nalaza, javlja HRT.

U Đakovo dolaze dva tima epidemiologa iz Slavonskog Broda i Virovitice. Od ponedjeljka je uzeto 630 uzoraka, 500 je obrađeno, 115 pozitivno. Iz gradskog stožera kažu da je oko 20 posto Đakovčana u samoizolaciji.

7:40 – Zbog učiteljice pozitivne na koronavirus jedan razred učenika Osnovne škole Sikirevci te djelatnici tajništva od nedjelje su u samoizolaciji, a školski objekt je zatvoren – potvrdio je načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Učiteljica koja je pozitivna na koronavirus iz Đakova je, a zadnji put u školi je bila u četvrtak. Mjere samoizolacije određene su iz preventivnih razloga", rekao je Bošnjaković Hini. Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije već je ranije zbog eskalacije epidemije koronavirusa u Đakovu poduzeo mjere ograničavanja posjeta bolnici i domovima za starije i nemoćne.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije sada iznosi 45. Koronavirusom zaraženo je još pet osoba koje imaju prebivalište u toj županiji, ali žive u drugim dijelovima Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
11:45 29.06.2020.

Gdje su oboljeli saa turnira u Zadru? Prošlo je već desetak dana a nema značajnog broja.

SV
sveznam1
12:26 29.06.2020.

znaci na 268 20 zarazenih..kad bi testirali vise bilo bi jos vise zarazenih vjerovatno

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
09:19 29.06.2020.

Moja susjeda je došla iz staračkog doma kćerki na rođendan i sad se ne može vratiti u dom bez potvrde da je Covid-19 negativna, a za testiranje mora platiti 1506 kn. Možda da spava na ulici? Vidimo da se drug Plenković testira svaki dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije