Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječki studenti

'Zbog sukoba interesa ministra Kujundžića, naše diplome nisu priznate u Hrvatskoj'

Prosvjed studenata medicine iz Osijeka
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
04.04.2018.
u 15:02

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike su na nogama...

Nećemo dopustiti da nas se ušutka i zastraši! Želimo ukazati na sukob interesa ministra Milana Kujundžića, zbog kojeg diplome Medicinskih fakulteta u Hrvatskoj ne vrijede jednako. Više stotina sadašnjih i budućih magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike žrtve su sustavne diskriminacije. Zbog sukoba interesa, ministar Kujundžić krši nam Ustavom zajamčena prava i onemogućava da budemo jednaki – ustvrdio je Kristijan Šimičić, voditelj inicijative "Studentske diplome jednako vrijede".

S flasterima na ustima, studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku okupili su se u srijedu pred, znakovito, autobusnim kolodvorom u Osijeku i poručili da ih se, ne priznavanjem njihovih diploma, tjera u inozemstvo.

- Ministar Kujundžić izvanredni je profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, na smjeru medicinske biokemije. Njegovi studenti i magistri medicinske biokemije protive se priznavanju magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike s osječkog fakulteta jer bi tako izgubili monopol na tržištu rada. Zatvoreni su laboratoriji u Pločama, Murskom Sredošću, Prelogu, Makarskoj, zbog nedostatka visokoobrazovanog laboratorijskog kadra, a očigledno je kako on ne nedostaje, nego je ovdje – poručila je studentica Petra Medač, članica Radne skupine za pitanja definiranja djelatnosti magistara MLD-a.

Prosvjed studenata medicine iz Osijeka
1/9

Naveli su i kako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji "jedna osoba vodi čak četiri laboratorija".

- Zašto je samo u Hrvatskoj moguće da jedna osoba može istovremeno biti fizički na četiri radna mjesta, 50-ak kilometara udaljena, i primati plaću na četiri strane, dok stotine sadašnjih i budućih magistara, školovanih za vođenje laboratorija, ne mogu raditi jer im vlastita domovina ne priznaje obrazovanje u Hrvatskoj? - nadovezao se Šimičić.

Dvjestotinjak je studenata MLD-a, inače, na fakultetu u Osijeku.

Od svih laboratorijskih djelatnosti, pojašnjavaju, jedino je medicinska biokemija regulirana zakonom.

- Ministarstvo zdravstva, na čelu s ministrom Kujundžićem, nije ažuriralo Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o djelatnostima u zdravstvu, očito zato što ministar zastupa osobne interese malog broja svojih studenata, a na štetu osječkih studenata, koji će biti prisiljeni napustiti Hrvatsku. Apsurdno je da Republika Hrvatska ne priznaje diplome medicinsko laboratorijskih dijagnostičara, a priznaje iste diplome stečene u EU. Stranci mogu raditi u Hrvatskoj, a naši građani, u koje je država investirala, ne mogu – zaključio je Šimičić.

"To je problem koji se vuče od 2012. i 2013. kad je krenuo taj studij. To je prvenstveno u nadležnosti Ministarstva znanosti, a tada je to učinjeno nedefinirano i neprimjereno i to je problem kojeg treba riješiti. No, ne rješava ga Ministarstvo zdravstva nego Ministarstvo znanosti. Ako je moj grijeh što učim studente u Hrvatskoj pa tako i na Farmaceutskom fakultetu već 20 godina, onda neka ga nosim i na nebu. Prvenstveno sam profesor na Medicinskom fakultetu, a na Farmaceutskom 20-ak godina predajem i plate mi godišnje oko 2.000 kuna, a otkad sam ministar predajem za nula kuna." - rekao je ministar Kujundžić na svečanosti polaganja kamena temeljca za novi središnji paviljon sisačke Opće bolnice. 

Komentara 5

TR
tratincica68
15:05 04.04.2018.

najbolje ukinit cilu vladu da je nema i ne postoji.bilo bi nam bolje

FT
feel_the_coruption
14:44 04.04.2018.

Kujundžić je hrvatski ministar i plenkijeva moralna vertikala, inače čovjek kojega vlastiti kolege iz hdz-a optužuju za dezerterstvo...dezerterska vlada

Avatar Retardo
Retardo
15:16 04.04.2018.

A di ste vi bili 1991. dok je ministar Kujundžić von Malomudi bijo u Njemačkoj, ha?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije