Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB INTERESA

Zbog sukoba branitelja, suđenje odgođeno za gotovo godinu dana

Čedo Prodanović i Jadranka Sloković
import
08.03.2008.
u 16:06

Troje vrlo poznatih hrvatskih odvjetnika, Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Miroslav Šeparović, godinama su zastupali obrane generala Čermaka i Markača. Dok je Gotovina bio u bijegu, obrane dvojice hrvatskih generala vodile su duge pripreme za početak suđenja, koje nikako nije dolazilo na red za početak.

Tužiteljstvo je, ispostavilo se to odmah po uhićenju Gotovine, početkom 2006. zatražilo i uspjelo od suda isposlovati spajanje svih optužnica u jednu. Tu počinju problemi između obrambenih timova.

Rat obrana počinje tijekom argumentiranja i protivljenja spajanju optužnica, gdje branitelji najavljuju moguće sukobe u iskazima između hrvatskih generala.

Pokreće se i pitanje sukoba interesa. Prvi otpada Šeparović, jer je sud procijenio da jest u mogućem sukobu interesa, kao bivši ministar pravosuđa u vrijeme Oluje, te da bi stoga mogao oštetiti Markačev interes. Gotovinina obrana nije željela odustati od njega kao svjedoka obrane. Suprotstavljao se do kraja odstupu, te su mu suci u Haagu zabranili ikakvo sudjelovanje u obrani Markača.

Prodanović i Sloković istodobno su bili i branitelji Rahima Ademija, kojemu je Gotovina bio nadređen, tako da je sud smatrao da su i oni u sukobu interesa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije