Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojice na putu

Zbog straha od atentata Rushdie odustao od festivala u Jaipuru

'rushdie_nnn_kul_280210'
'Photoshop'
20.01.2012.
u 12:27

Dobio sam informacije da bi plaćeni ubojice mogli biti na putu da me "eliminiraju", napisao je Rushdie u izjavi koja je pročitana na otvaranju književnog festivala

Književnik Salman Rushdie povukao se s najvećeg indijskog književnog festivala u strahu od atentata nakon što su se utjecajni muslimanski klerici usprotivili njegovu sudjelovanju. Na festivalu u Jaipuru trebao je biti jedan od brojnih govornika, javlja BBC, a potvrdio je da su ga anonimni izvori izvijestili da bi "ubojice mogli biti na putu u Jaipur da ga ubiju".

Bijes muslimana Rushdie je navukao na sebe objavom knjige "Sotonski stihovi" koju mnogi smatraju bogohulnom. Godinama se skrivao nakon što je iranski ajatolah Homeini izdao fetvu pozivajući na Rushdiejevo smaknuće.

Rushdie je trebao govoriti na današnjem otvaranju petodnevnog festivala u Jaipuru, ali početkom tjedna organizatori su najavili da se Rushdie zbog promjena u svom rasporedu neće pojaviti na festivalu. – Od obavještajaca iz Maharashtre i Radžastana dobio sam informacije da bi plaćeni ubojice iz mumbajskog podzemlja mogli biti na putu u Jaipur da me ''eliminiraju'' – napisao je Rushdie u izjavi koja je pročitana na otvaranju festivala.

– Iako sumnjam u točnost ovih informacija, bilo bi neodgovorno od mene doći na festival pod ovakvim okolnostima. Bilo bi to neodgovorno prema mojoj obitelji, posjetiteljima festivala i kolegama piscima – pisalo je u Rushdiejevoj izjavi.

Komentara 3

PP
Pink Panter
15:39 20.01.2012.

Mogu samo reći da je Rushdie sjajan pisac i da ga treba čitati. A svakome tko ga je čitao jasno je zašto ga vjerski fanatici žele mrtvoga. Religija je grozno zlo.

UN
unbekant
07:56 21.01.2012.

Rushdije,nacice te kad tad,i tisi toga svjestan,jer izdajnike svoje vjere treba\"amputirati\".

EL
ElCapitan
07:08 23.01.2012.

ma nije ovaj bitan,,,wag the dog,,,nego jeste culi prosao nosac u zaljev, jos su dva na putu, pasti ce iranska vlada nakon izbora,a onda ce ovisiti o iranskom narodu koliko ce im boli biti naneseno od medunarodne zajednice. Amen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije