Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovinske napetosti

Zbog SAD-a i Kine zlato najskuplje u povijesti

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump takes part in a welcoming ceremony with China's President Xi Jinping at the Great Hall of the People in Beijing
Foto: DAMIR SAGOLJ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
29.07.2020.
u 08:58

Trgovinske napetosti, slabi dolar i niske kamatne stope pridonijeli su rekordnoj cijeni plemenitog metala

Vrijednost zlata jučer je dosegla povijesni rekord od 1944 dolara za uncu (31 grama) i time je premašila rekord iz 2011. kada je ovaj plemeniti metal vrijedio 1921 dolar za uncu. Ekonomski analitičari porast vrijednosti ovog metala povezuju s trgovinskim napetostima između Kine i Sjedinjenih Država te posljedicama ekonomske krize koju je uzrokovao koronavirus. U ponedjeljak ujutro zato mu je vrijednost porasla 2,2 posto. Zlato se promatra kao sigurno utočište za investitore koji u plemenite metale ulažu kada se druga ulaganja čine nepredvidivima te kao čuvar vrijednosti novca. Gospodarska kriza u kojoj se svijet nalazi upravo je recept za ulaganje investitora u njih.

“Ići će na više od 2 tisuće”

Dvije su konkretne i povezane stvari pomogle porastu vrijednosti zlata. Jedna je slabi dolar, a druga trgovinski i politički sukob SAD-a i Kine. Vrijednost dolara pada posljednjih tjedana, čemu je spor Washingtona i Pekinga samo dodatno pomogao. U posljednjih nekoliko dana obje su strane međusobno naredile zatvaranje konzulata u Chengduu i Houstonu, što je povećalo političke tenzije na relaciji dvaju najvećih gospodarstava svijeta.

– Zlato se promatra kao osiguranje od turbulencija na tržištima valuta. Dok se valute mogu tiskati, konačna priroda zlata i srebra čini ih boljim čuvarima vrijednosti u nesigurnim vremenima – rekao je za britanski Guardian Carlos Alberto De Casa, glavni analitičar trgovačke platforme ActivTrades.

Istim je novinama analitičar švicarske investicijske banke UBS Mark Haefele rekao da je glavni pokretač cijene zlata njena negativna korelacija s realnim kamatnim stopama i snagom dolara te su to glavni razlozi rasta cijena plemenitog metala. Cijena zlata raste kada dolar pada zato što tada raste vrijednost drugih valuta što dovodi do povećane potražnje za zlatom. Isto tako, cijena zlata raste kada su kamatne stope niske (kao sada) zato što se investitorima znatno manje isplati primjerice kupovati obveznice.

Neki su analitičari procijenili da bi zlato uskoro moglo probiti granicu od dvije tisuće dolara po unci između ostaloga zato što se očekuje da će američka središnja banka (FED) održavati kamatne stope niskima. To su neki od razloga zašto su veliki investitori, poput banaka, kupovali zlato u prvih šest mjeseci ove godine. Ozbiljna ekonomska kriza koju analitičari očekuju zato će, po svemu sudeći, pomoći daljnjem rastu vrijednosti zlata. Jučer je konzultantska tvrtka Ernst & Young procijenila da će gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva u 2020. pasti 11 posto što je čak tri postotna poena više nego što je tvrtka to procjenjivala u lipnju.

Forbes: Ne ulažite u zlato

Uz zlato, porasla je i cijena srebra, i to čak 6 posto, na 24,36 dolara, što je najviša razina još od rujna 2013. godine. Zanimljivo, nisu svi analitičari i komentatori oduševljeni potencijalom koji zlato ima. Komentator Forbesa Larry Light napisao je u nedjelju, kada je bilo jasno da vrijednost zlata ruši povijesni rekord, kolumnu pod naslovom “Držite se, kvragu, podalje od zlata”. U njoj je napisao da je problem sa zlatom volatilnost njegove cijene. “Volatinost podrazumijeva da će, kada jednom završte teška vremena, vrijednost zlata pasti kao teški kamen što ono i jest”, piše Light i dodaje da je posljednji rekord ovaj plemeniti metal zabilježio 2011. godine, u vrijeme kada se Europska unija zbog dužničke krize našla u velikim problemima. No, do 2015. zlato je izgubilo čak 40 posto svoje vrijednost i kasne 2015. godine vrijedilo

Ključne riječi

Komentara 3

SI
sisavac
09:56 29.07.2020.

a kolko je onda vrijednost dolara i eura, koji se tiskaju ko najbolje vremena topčidera?! svaki mjesec amerika natiska 60-80 mlrd dolara, i šalje u svijet. želi li mi netko reći da amerika svaki mjesec stvori realnih 80 mlrd dolara vrijednosti? tolko skladištenje fizičkog zlata (a ne virtualnog, papirnatog, ko na zapadu) od strane rusa, kineza, turaka, pa i poljaka zadnjih godina, je znak dolaska malo žešće krize, koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. i kad znate da recimo london ne želi venezueli vratiti njeno zlato, jer kao ne priznaje trenutnu vlast, malo vam jasnije postaje priča oko zlata, ali i srebra, kojeg autorče nije ni spomenulo, a vrijedi podignuti obrve i na taj metal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije