Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANKROT

Zbog rupe u proračunu građani ostaju bez struje, vode, vrtića

skola, humljani
Foto: DragutinŠantoši - Večernji list
1/3
Autori: mv/VLM, , jt, zd
09.04.2012.
u 19:25

Bivši načelnik Saborskog šaman Luka Hodak osuđen za nenamjensko trošenje novca, a novčani teret pao na leđa općine i nove vlasti

Slatina, Hrvatska Kostajnica, Saborsko, Kutjevo... neke su općine i gradovi kojima prijeti bankrot ili su de facto već bankrotirali. Maloj općini Saborsko račun je blokiran od 16. ožujka zbog naplate gotovo milijun kuna, što je polovica njegova proračuna. Sve je temeljeno na sudskoj presudi od 6. veljače prošle godine, kojom je bivši načelnik i najpoznatiji hrvatski šaman Luka Hodak proglašen krivim za nenamjensko trošenje proračunskog novca. Hodak je dobio 14 mjeseci zatvora, no novčani teret na kraju je pao na leđa nove vlasti i općinskog proračuna. Posebna zanimljivost ovog slučaja jest to što Općina uopće nije imala saznanja da se proces vodi, a obavijest o presudi i obvezama primila je tek nakon što je prošao žalbeni rok.

– Usprkos tome što je isteklo vrijeme za žalbu, pokušali smo svojevrsnim apelom upozoriti na niz nelogičnosti u slučaju. Na kraju smo dobili odgovor da su svi naši navodi točni, no nema mogućnosti promjene pravomoćne sudske presude – stoji u pismu koje je iz Općine, kojoj je na čelu HSS-ovka Đurđica Špehar, odaslano na niz adresa. Saborsko je od početka blokade prestalo plaćati račune pa postoji bojazan da bi uskoro mogla početi i iskapčanja telefona ili struje. Osim što zaposlenici do rješavanja ovog problema neće moći primiti plaće, nakon iskapčanja struje svi će stanovnici Saborskog ostati i bez pitke vode.

Već nekoliko godina u velikom minusu je Hrvatska Kostajnica kojoj, prema riječima gradonačelnika Tomislava Paunovića, za normalno funkcioniranje nedostaje 1,8 milijuna kuna.

– Potrebno bi nam bilo šest, a mi imamo samo 4,2 milijuna kuna prihoda. A i to je s maksimalnim uštedama. Već smo smanjili broj radnika i trenutačno reorganiziramo rad vrtića. Prisiljeni smo smanjiti broj grupa polaznika i djelatnica. Suludo bi bilo da grad mora gasiti vrtić i knjižnicu – upozorava Paunović.

Ozbiljnih problema s financiranjem ima i grad Kutjevo. Prošle godine od planiranih 16 milijuna kuna u proračunu je prikupljeno samo sedam, zbog čega je reducirana javna rasvjeta u gradu i u okolnih petnaestak naselja, no unatoč tomu upitno je hoće li zaposlenici gradske uprave do kraja godine moći primiti plaće.

Komentara 26

DU
Deleted user
20:01 09.04.2012.

naravno, pod \"normalno funkcioniranje\" oni podrazumijevaju pokrivanje svih troškova za svoje mercedese, bmw-e, pročelnike, dočelnike i začelnike s osnovnom školom i dobrom rođačkom vezom, a sve to da bi se brinuli o svojoj voljenoj livadi koju od milošte nazivaju općinom. komu pod milim bogom trebaju sve te općine, pa većina ih ne zaslužuje ni rang mjesne zajednice. to je sve pravio adz da bi umjetno povećao broj zastupnika i namješteničku silu po cijeloj hrvatskoj, izdvajali su u općine zaseoke u kojima su dominirali njihovi birači, i tako dobili dodatnu mogućnost isisavanja državnih novaca. ne volim ni sdp, ali stvarno su glupi ako pod hitno ne ukinu bar 300 od postojećih 500 općina.

CH
chemica
20:15 09.04.2012.

Dvadeset godina haračenja od strane domoljubnih divljaka nije moglo proći bez posljedica. Do devedesete su Mjesne zajednice imale veće prihode i ovlasti od ovih njofrinih novoosnovanih općina, ali svekolikom pučanstvu to nije bilo dovoljno. Htjeli su biti \"svoji na svome\". Eto vam ga sada. Sad ste zbilja neovisni. Od zdrave pameti. Umjesto Švicarske postajemo polako Albanija. Sve što nije Zagreb, osuđeno je na polagano propadanje. Tirana liči na metropolu, ali čim izađeš par kilometara van nje, nema struje, nema vode, a asfalt je samo san mnogih generacija. Istina, puno je gore nešto imati pa ostati bez toga nego ni ne znati kako izgleda.

PI
Pikador
19:59 09.04.2012.

Neozbiljna je vlada RH Ovi nazovi bankroti su sramota naše vlade i zatim države u cjelini. Sasvim je normalno bilo u ozbiljna vremena , da čak i za štedne uloge građana, garantira država. A tko bi drugi ako je Država ozbiljna i vrhovna državna tvorevina. U današnjem kaosu naša država ne garantira ništa , pa ni pitku vodu manjim sredinama. Lokalne sredine tretiraju se kao fikus d.o.o. firmea ne kao ono što zapravo jeste: državni teritorij, državna vlast i građani države. Da jedno mjesto u RH može ostati bez struje i vodovoda zbog pišljivih 2 mil. Kuna je sramota ove vlade i dokaz njezine nesposobnosti. Sposobna vlada bi iz sredstava rezerve odmah intervenirala sa tim mizernim sredstvima, spasili djecu i starce u tim mjestima,koje pate istina zbog ludosti ili nesposobnosti pojedinaca. U suprotnom nam takva nesposobna Vlada uopće i ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije