Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlostavljali Baranjce

Zbog ratnog zločina nad 46 mještana Karanca prijavljeno 12 osoba

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
06.05.2022.
u 13:16

Sumnja se da su organizirali fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više mještana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti

Zbog sumnje u ratni zločin protiv civila u Baranji, kazneno je prijavljeno 12 osoba. Rezultat je to upravo dovršenog kriminalističkog istraživanja PU osječko-baranjske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te SOA-om .

- Utvrđeno je da je 12 pripadnika tzv. "Teritorijalne obrane Karanac" i tzv. "Sekretarijata unutrašnjih poslova Beli Manastir", u vremenskom razdoblju od kolovoza do kraja prosinca 1991., fizički zlostavljalo, privodilo i prijetilo nesrpskom stanovništvu Karanca. Ujedno je utvrđeno da su 24. studenoga 1991. organizirali fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više mještana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti, uglavnom s područja zapadne Slavonije - izvijestila je Edita Roterbauer, glasnogovornica PU osječko-baranjske.

Oštećeno je tako 46 mještana Karanca.

Protiv jednog je osumnjičenika podnesena i kaznena prijava zbog zapovjedne odgovornosti "s obzirom da kao stvarni zapovjednik nije spriječio počinitelje u činjenju kaznenih djela, niti je sankcionirao njihova zlostavljanja nesrpskog stanovništva Karanca". 

- Od 12 prijavljenih, dvojica se zbog prethodno pokrenutih kaznenih postupaka nalaze u Zatvoru u Osijeku, dok su za ostalima raspisane potrage s obzirom da se ne nalaze na području Republike Hrvatske – zaključila je glasnogovornica Roterbauer.

>> VIDEO Kamenmost, Imotski - Policijski očevid na automobilu koji je planuo tijekom noći


 

Komentara 1

JA
Jania
13:47 06.05.2022.

Nije valjda da se DORH probudio? Pravda je kod njih stvarno spora, nek je bar dostižna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije