Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikotinska kriza

Zbog “rampe” za cigarete žalit će se Ustavnom sudu

carina
26.07.2010.
u 16:43

Zabranjeno je unositi više od dvije kutije cigareta svima koji žive u pojasu od 15 kilometara od granice. Na lokalnim internetskim forumima već su počela okupljanja Brođana koji su za prosvjede.

Odluka carinske uprave da stanovnicima pograničnih područja ograniči unos cigareta na dvije kutije dnevno izazvala je buru nezadovoljstva među Brođanima koji se u susjednoj BiH opskrbljuju znatno jeftinijim duhanskim proizvodima. Carinici im, naime, ili ne dopuštaju unositi do sada uobičajene šteke cigareta ili im za to naplaćuju namet od 110 kuna po šteki.

Žele spriječiti šverc

– Ovo je prevršilo svaku mjeru! Brod je ionako jedan od najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj, a sada nam uzimaju i mogućnost da si cigarete kupujemo tamo gdje je jeftinije – kaže Marija Guranović. Carinska uredba odnosi se, inače, samo na hrvatske državljane koji žive u pojasu od 15 kilometara od državne granice. Na lokalnim internetskim forumima već su počela okupljanja Brođana koji su za prosvjede i podnošenje tužbe Ustavnom sudu RH. Pravnici, pak, smatraju kako bi Brođani vrlo lako mogli i uspjeti u rušenju sporne carinske odredbe.

– Jasno je da država želi spriječiti mravlji šverc cigareta preko granice te da je pokušala spriječiti one koji su do sada svakodnevno išli u Bosanski Brod po tri ili četiri puta kako bi donijeli cigarete za preprodaju, ali to je napravljeno na vrlo glup način – smatra brodski odvjetnik Željko Rački i dodaje da bi takva odredba mogla vrlo lako pasti na Ustavnom sudu.

Ustav je prekršen

– Ustav jasno kaže da su svi građani ravnopravni pa bi ova carinska uredba, koja doista u neravnopravan položaj stavlja građane Broda u odnosu na građane ostalih hrvatskih gradova, lako mogla pasti na Ustavnom sudu. Ipak, ne treba očekivati brzo rješenje ovog problema jer do odluke Ustavnog suda može proći i godinu dana – zaključio je odvjetnik Rački.

Ključne riječi

Komentara 23

DA
DarzaJ
20:39 26.07.2010.

Dvije kutije dnevno dopušteno? Za mjesec dana to je 60 kutija. večina ide jednom tjedno po jednu šteku, 4 šteke mjesečno je 40 kutija. Zna se tko šverca, oni na šlepere. Naravno ima i onih koji švercaju nekoliko puta nana dan po šteku. Neka smisle kako spriječiti šverc a ne da sve stave u istu košaru.

KR
kreont
08:46 30.07.2010.

Budale, pa šverca se u kamionima :))

Avatar _Hedon_
_Hedon_
01:57 02.08.2010.

Zato ste u rovovima i blatu lezali devedesetih, da vam danas sleperi cigara bez markica prolaze dok vam bicikliste i pjesake pregledaju carinici...kao zadnje kriminalce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije