Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTAVKA MINISTARA

Zbog rada UN-ova suda raspala se koalicijska vlada u Libanonu

Libanon
reuters
12.01.2011.
u 22:00

Napetosti su porasle nakon indicija da bi pripadnici Hezbollaha mogli biti optuženi od strane UN-ova suda za ubojstvo premijera Rafika Haririja

Libanonska vlada nacionalnog jedinstva raspala se nakon što je 11 ministara Hezbollaha i njihovih saveznika dalo ostavke na svoju dužnost, javio je BBC.
Odluka je pala u vrijeme kada se premijer Saad Hariri, sin ubijenog premijera, nalazi u posjetu Americi radi sastanka s predsjednikom Barackom Obamom. Obama je nakon sastanka ustvrdio kako zadnji potezi pokazuju namjeru Hezbollaha da blokira rad vlade.

Ministar energetike Gibran Bassil pojasnio je da su stvari požurile rasprave oko UN-ova suda koji istražuje ubojstvo premijera Rafika Haririja. Napetosti su porasle nakon indicija da bi pripadnici Hezbollaha mogli biti optuženi od strane tog suda.

U utorak je obznanjeno da su propali napori vlada Sirije i Saudijske Arabije oko postizanja kompromisa. Opozicija tvrdi da je svaki potencijalni dogovor stopirao SAD. Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je danas u Dohi da je kriza koalicijske vlade u Libanonu pokušaj izbjegavanja pravde, te naglasila da će se rad UN-ova suda nastaviti.

Rafik Hariri i još 22 osobe ubijene su u veljači 2005. godine u eksploziji. Kanadski CBC u studenom prošle godine pokazao je kako su istražitelji u dokaznom postupku povezali signale s mobitela na mjestu napada s komunikacijskim centrom Hezbollaha u južnom Beirutu. 

Saad Hariri biti će na čelu prijelazne vlade dok se predsjednik Suleiman konzultira s parlamentarnim blokovima oko prihvatljivog novog mandatara. U Libanonu svaki vakuum vlasti može dovesti do nasilja.

Komentara 20

OB
-obrisani-
08:53 13.01.2011.

Kome zločin koristi taj ga je i počinio. Seneka. Kome ovaj zločin koristi? Amerikancima, Englezima i Židovima. Oni su ga i počinili, a onda svalili krivicu na Siriju te izveli revoluciju cedrova. Sjetite se koliko su događanja nakon ubojstva sličilala na tzv. revolucije u Ukrajini i Gruziji. O tužitelju Bramecu uopće ne treba trošiti riječi koliko je loš čovjek. Prava engleska uhoda.

ST
Stockholm
10:51 13.01.2011.

Mirisni, jos jedan zatucani anitsemit. Jack_Bauer: Jasno je tko vec 30 godina unistava nekada bogati i relativno tolerantni Libanon: Sirija i Iran. Hezbollah je rak rana na tijelu nekada pretezno krscanskog Libanona.

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
22:58 12.01.2011.

Da, da svi se sjećamo kratera od eksplozije,mrtvih i ranjenih. Čak i press tv piše o eksplozivu ekvivalenta 1000 kg TNT-a i dvadeset mrtvih. Ako se istraga provede do kraja doći će se preko \"božje stranke\" sve do sirijskog predsjednika i iranskog mu kolege.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije