Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestao surfer

Nevrijeme pogodilo Jadran: Rijeka poplavljena, u Splitu valovi visoki i do 7 metara

Rijeka: Jako jugo podiglo razinu mora, poplavljena riva i ulice oko tržnice
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/39
Autori: Hina, Vecernji list
29.10.2018.
u 23:19

Imate video ili fotografije? Šaljite nam na javi@vecernji.net

Zbog nevremena na Jadranskome moru, splitska luka Lora Hrvatske ratne mornarice (HRM) spremna je pomoći civilnim brodovima, izvijestilo je večeras Ministarstvo obrane, a u Jadroliniji su rekli kako su na otvorenome moru tijekom dana valovi bili visoki i do sedam metara.

iPress javlja pak kako su u Istri nestala dvojica surfera, a prema posljednjim neslužbenim informacijama umaških ribara jedan od njih je pronađen, dok će se za drugim potraga nastaviti ujutro. Mladići su se danas poslijepodne, unatoč orkanskom jugu, odlučila na jedrenje na dasci u blizini svjetionika u Savudriji. Posljednji put su viđeni na moru ispred umaške luke.

Pogledajte video iz Rijeke: Jako jugo podiglo razinu mora, poplavljena riva i ulice oko tržnice:

U Rijeci je jako jugo podiglo razinu mora, poplavljena je riva, kao i ulice oko tržnice. Valovi prelaze preko lukobrana riječke luke.

U prekidu je većina trajektnih, brodskih i katamaranskih linija, javlja HAK.

HRM spreman pružiti potporu

"U skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika, danas, 29. listopada 2018. Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji", priopćilo je Ministarstvo obrane.

Voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić je rekla kako su danas i večeras u prekidu sve katamaranske linije na splitskome plovnom području te trajektne linije: Split-Vis, Split-Stari Grad (Hvar), Split-Rogač (Šolta), Split-Supetar (Brač), Split-Vela Luka, Split-Lastovo te Sućuraj-Drvenik i Supetar-Makarska.

"Orkanski jugo danas je na otvorenome moru stvarao valove do šest ili sedam metara visine a udari vjetra su 50 do 60 kilometra na sat", rekla je za Hinu Jelena Ivulić.

Kako su potvrdili iz Ministarstva obrane, zbog nevremena koje je pogodilo Jadran, u prekidu su neke trajektne, brodske i katamaranske linije te je omogućeno privezivanje brodova u splitskoj luci Lori Vojarne "Admiral flote Sveto Letica-Barba".

"Utočište od nevremena već je u subotu, 27. listopada 2018. zatražio brod Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske 'Naše more', koji će biti privezan u Lori dok se meteorološki uvjeti ne stabiliziraju", priopćilo je Ministarstvo obrane.

Jako nevrijeme najavljivano za priobalje, a zbog kojeg su izdavana crvena upozorenja, počelo je pokazivati svoju snagu. U Dalmaciji, kao i na otocima, snažan vjetar i kiša rušili su stabla, voda se izlijevala po rivama, a morski promet je u kaosu. 

U Poreču je jedno deblo palo na automobil, ali nitko nije nastradao, prenose 24 sata. Jugo na mahove puše i do 150 km na sat. U centru grada vjetar je čupao antene, a sa zgrade Talijanske zajednice pala je čak i fasada lakše ozlijedivši jednoga konobara koji radi u kafiću.

Foto: DHMZ

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog jakog vjetra usporen je promet na autocestama: A1 između tunela Mala Kapela i čvora Karamatići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Vrata. Vozi se uz ograničenje brzine no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Zbog orkanskog juga na području Istre na mnogim cestama ima srušenih stabala i granja stoga savjetujemo vozačima da voze opreznije.

HAK javlja da su izvanredne situacije na autocestama:

A1 Zagreb-Split-Ploče: vozilo u kvaru na autocesti A1 na 385+000 km između čvora DUGOPOLJE i čvora BISKO u smjeru Dubrovnika.

A3 Bregana-Lipovac: pred naplatom Bregana kolona je teretnih vozila u smjeru Slovenije oko 2 km; vozilo u kvaru na autocesti A3 na 199+800 km između čvora SLAVONSKI BROD ZAPAD i čvora LUŽANI u smjeru Bregane.

A7 GP Rupa-Diračje: nakon tunela Jušići u smjeru Rijeke prometna nesreća.

Jutros je na Matejuški otpao dio palme koji se nakon jake južine odvojio od zemlje, piše Slobodna Dalmacija

More se počelo prelijevati preko nižih dijelova obale, a na nekim mjestima na samo nekoliko metara približilo se i Dioklecijanovoj palači, javlja Dalmacija danas

DHMZ je najavio kako će danas puhati umjeren do jak, u gorju i na istoku i olujan južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno, poslijepodne i navečer mjestimice i orkansko jugo

Jugo u Rijeci povisilo je razinu mora. Tako je more u riječkoj luci zbog jakog juga dosegnulo rub gata Karoline Riječke.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Jugo nije poštedjelo ni obližnju Kostrenu.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Jugo je jačalo i južnije, a u Kaštelima svojom je jačinom poplavio rivu. Ljudi su se povukli u svoje domove. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

>> Pogledajte kakvo je nevrijeme bilo na šibenskom području

Dubrovačko-neretvanska županija također nije imala mirnu noć.

Tijekom nedjelje i noći s nedjelje na ponedjeljak zaprimljeno je više dojava građana zbog odrona na Jadranskoj magistrali, iščupanih stabala, slomljenih grana i srušenih stupova s područja cijele županije. Također je bilo i nekoliko dojava zbog požara na električnim stupovima pa pojedina područja nisu imala struje, piše Dubrovački dnevnik

Rijeka: Jako jugo podiglo razinu mora, poplavljena riva i ulice oko tržnice
1/11

S kišom koja je ovaj vikend došla u Hrvatsku, povećana je opasnost i od skliskih kolnika diljem zemlje.

Kako je ranije javio HAK, zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3), piše HAK

Zbog vode na kolniku zatvorena je državna cesta DC75 Novigrad-Poreč na predjelu Antenal.

Rijeka: Jako jugo podiglo razinu mora, poplavljena riva i ulice oko tržnice
1/11

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Vrbovsko i Bosiljevo. 

Na autocesti A3 Bregana – Lipovac pred naplatom Bregana kolona je teretnih vozila u smjeru Slovenije oko 4 km.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Na zagrebačkoj obilaznici pred čvorom Ivanja Reka iz smjera Goričana kolona je duga oko 3 km zbog radova i dvosmjernog prometa na mostu Sava.

HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. 

Počelo je i zimsko računanje vremena pa HAK podsjeća vozače motornih vozila da za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, zbog lošeg vremena otkazane su mnoge trajektne, brodske i katamaranske linije:

Milna – Rogac – Split, Ubli  –  Vela Luka – Hvar – Split, Jelsa – Bol – Split, Vis – Split, Korčula – Hvar – Split, Ubli – Vela Luka – Split, Sumartin – Makarska, Drvenik Veli – Drvenik Mali – Soline, Sućuraj – Drvenik, Mali Lošinj – Cres – Rijeka, Novalja – Rab – Rijeka, Lopar – Valbiska, Mali Lošinj – Unije – Susak, Zadar – Molat – Brgulja – Zapuntel – Ist, Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj, Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice, Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ, Dubrovnik – Lopud – Suđurađ, Prapratno – Sobra kao i linija Dubrovnik – Bari te se putovanje prebacuje za utorak, 30. listopada, s polaskom u 10 sati.

>> Pogledajte koje su najbolje zimske gume 

Komentara 19

AR
Armagedon
13:55 29.10.2018.

Majke mi vi niste čitavi..... ja cijeli vikend gledam gdje taj potop , gdje taj orkan juga... usred Rijeke.... malo porosila kiša, doslovno porosila, nešto malo vjetra...... a ovi se raspisali kao da je smak svijeta.....! A to što puše na Oštrovici, uvijek puše..... prestanite više ljude plašiti vremenom.....valjda vidim kroz prozor i vozeći se po gradu kakvo mi je vrijeme.... ebo vas crveni alarm da vas ebo

DU
Deleted user
14:21 29.10.2018.

Koga sam to utvrdio kad sam napisao samo “Bolesnici” tko se je to prepoznao pa mi je obrisao komentar?

MO
modovisisajteMaraschino
20:52 29.10.2018.

žena novinara koji je pisao članak je uvjerena da joj muž ima alatku od 50 cm. jer joj je tako rekao da ima. tako i za ove valove od 7 m....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije