Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDNJI MOHIKANAC

Zbog procesa Kataloncima pala Sánchezova vlada

Pedro Sánchez (46) jedan je od rijetkih socijalista na čelu neke vlade u Europi i na toj je funkciji od lipnja prošle godine. Poslije glasovanja u parlamentu jučer nije dao nikakvu izjavu
14.02.2019.
u 19:30

Separatisti su sanjali da bi vlada mogla prihvatiti gubitak Katalonije u zamjenu za njihovu potporu.

Španjolski parlament odbacio je jučer državni proračun za 2019., što bi trebalo označiti i sudbinu socijalističkog premijera Pedra Sáncheza. Sa 191 glasom “protiv” i 158 “za” te jednim suzdržanim, parlament je srušio Sánchezovu socijalističku (PSOE) vladu te će se vjerojatno ići na prijevremene parlamentarne izbore u travnju.

Separatisti na raskrižju

Protiv proračuna, a dakle protiv vlade, osim stranaka desnog centra (PPE, Ciudadanos, Coalición Canaria, Foro Asturias, UPN i En Marea), glasovalo je i 17 zastupnika separatističkih katalonskih stranaka ERC i PDeCAT, koje su, inače, s krajnje lijevom strankom Podemos podupirale vladu.

Katalonske separatističke stranke glasovale su protiv Sánchezove vlade jer je u utorak započeo proces protiv 12 katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu jer su 2017. organizirali referendum o neovisnosti Katalonije.

Španjolski mediji drže kako bi se izvanredne parlamentarne izbore moglo sazvati za 28. travnja, ali se ne isključuje 14. travnja kao mogući datum. U svakom slučaju španjolski bi izbori trebali biti prije europskih zakazanih za 26. svibnja. Sánchez je postao premijer u lipnju 2018. nakon što je izglasovano nepovjerenje vladi čelnika pučke stranke (PPE) Mariana Rajoya.

Sánchezovu vladu osim socijalista podupire i pokret krajnje ljevice Podemos i baskijski PNV, a do jučer su ga podupirale i male katalonske strake ERC, PDeCAT. Po dolasku Sáncheza na čelo vlade trebali su početi pregovori između nove vlade i katalonskih separatista, ali nije bilo rezultata.

Španjolska desnica, ali i Pučka stranka traže ostavku Sáncheza zbog pregovaranja sa separatistima, a separatisti su sada protiv Sáncheza, jer prema njihovu mišljenju nije htio pregovarati o statusu Katalonije koju žele odcijepiti od ostatka Španjolske.

Ministrica financija Sánchezove vlade Maria Jesus Montero izjavila je da vlada neće prihvatiti ucjenu te je postavila pitanje: “Ne žive li suverenisti i desnica bolje u sukobima nego u traženju rješenja?” te objašnjava: “Separatisti su sanjali da bi vlada mogla prihvatiti neprihvatljivo u zamjenu za njihovu potporu. Teško su se prevarili.”

Katalonski separatisti također su na raskrižju, odnosno u dvojbi žele li da u Madridu bude vlada koja bi s njima pregovarala ili vlada desnog centra koja odbija pregovore o sudbini Katalonije. Istodobno se u Madridu održava proces protiv 12 separatista, što također utječe na držanje katalonskih parlamentaraca.

Najljeviji premijer

Sánchez je u listopadu 2018. predstavio nacrt proračuna koji je ocijenjen kao najljeviji u eurozoni. Predlaže se, uz ostalo, povećanje minimalne plaće sa 736 na 900 eura, što snažno podupire Podemos.

Ali katalonske separatističke stranke, upravo zbog održavanja procesa protiv bivši katalonskih čelnika, sada su mu okrenule leđa. “Vlada neće donositi odluke koje nisu u skladu s Ustavom”, kazala je Maria Jesus Montero, a to znači da neće dopustiti samoodređivanje Katalonije jer je to protuustavno. Obveza vlade je da učini da stvari idu najboljim tijekom za građane, a to im, kaže, omogućuje proračun. No proračun je jučer srušen u parlamentu u Madridu.

Željko Jovanović o aktualnim temama u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 4

LI
Lily7
23:08 14.02.2019.

Ovo je druga po redu vlada koja pada zbog Katalonije, nakon sto je Spanjolska policija nemilice tukla Katalonce kad su izisli na referendum za vlastitu slobodu i neovisnost! Spanjolska je okupirala Kataloniju 1714. Od ovog datuma do danas, kroz povijest, Katalonski jezik je bio ilegalan na javnim mjestima do 1975, kao i bio koji drugi izrazaj katalonskog identiteta i kulture. Drevna Katalonska Nacija, avangarda Europe, ostavila je covjecanstvu originalnu kulturu - Joan Miro, Salvador Dali, Antoni Gaudi. Sloboda i neovisnost Katalonskom i Baskijskom Narodu kao i mojoj Hrvatskoj! Dosta Spanjolskog kolonijalizma! Visca Catalunya lliure!

BA
BakaMraz
01:18 15.02.2019.

Nito nije dobio ni odkoga drzavu na poklon mirnim putem. Ne zazivam oruzani sukog ali mislim da bez oruzanog ustanka Katalonci nikada nece dobiti neovisnost.

DO
domxerex
01:55 15.02.2019.

Za Baskiju! 4+3=1 , Euscadi Ta Askatasuna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije