Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAĐARSKA

Zbog prijetnji desničara, iz domova evakuirano tristotinjak Roma

Evakuirani Romi
22.04.2011.
u 21:19

Kasnije tijekom dana policija je uhitila nekoliko pripadnika desničarskog Vedera, uključujući i njihova vođu, 47-godišnjeg Tamasa Eszesa

Mađarski Crveni križ evakuirao je gotovo 300 Roma, uglavnom žena i djece, iz njihova sela Gyongyospate u kamp u Budimpešti ne bi li ih zaštitio od militantnih desničara koji su u blizini započeli “obuku”. Kasnije tijekom dana policija je uhitila nekoliko pripadnika desničarskog Vedera, uključujući i njihova vođu, 47-godišnjeg Tamasa Eszesa.

– Zadnja dva mjeseca Gyongyospata sliči na bojište – kazao je za AP Janos Farkas, predsjednik lokalnog vijeća Roma.

Pripadnici Vedera, samozvanog odbora za zaštitu građana, u blizini su kupili zemlju i započeli s paradama uz izliku da žele poboljšati tjelesnu kondiciju mađarskih mladića, koja se, tvrde, bitno pogoršala nakon što je u Mađarskoj 2004. godine ukinuto obavezno služenje vojnog roka.

Dok su ga privodili, Eszes, obučen u maskirnu odoru i urešen crvenom beretkom i vojničkim čizmama, dovikivao je svojim pristašama neka nastave s planiranim "treningom".

U nekim ranijim izjavama Eszes je ustvrdio kako se ne može negirati da u Mađarskoj postoji veliki problem "romskih zločina", što je ilustrirao i podacima o velikom postotku Roma među mađarskim zatvorenicima.

Selima istočne Mađarske u kojima živi znatna populacija Roma sve su češće patrole desničara koje se povezuje s ultradesničarskom strankom Jobbik koja je na prošlogodišnjim izborima osvojila 17 posto glasova.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
01:26 23.04.2011.

Najveci i najcrnji ljudi na balkanu su dalmatinci polutani latinski. Ajte nazad na sever afrike odkud ste i dosli..............

LO
lojtra
23:17 22.04.2011.

Kad dođeš u mađarsku teško je prepoznati koji jesu romi a koji nisu.

MU
mala ulica
01:24 23.04.2011.

ma tu ste isti i Romi i Sinti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije