Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA

Zbog požara u tvornici zbrinjavanja kemijskog otpada milijuni eura štete

Zagreb: Vatrogasci u C.I.O.S.-u rahle požarište i zalijevaju opožareni materijal
Foto: Anto Magzan/Pixsell
16.05.2017.
u 12:33

Prema prvim procjenama nema većeg onečišćenja prirode i okoliša

U požaru koji je izbio u ponedjeljak navečer u tvornici za zbrinjavanje i preradu opasnog kemijskog otpada Kemis u Vrhniki u Sloveniji nastala je velika materijalna šteta, ali prema prvim procjenama nema većeg onečišćenja prirode i okoliša.

"Uzrok požara, te dimenzije nesreće i nanesena šteta koja je velika još se utvrđuju", kazao je na konferenciji za novinare u utorak zapovjednik Civilne zaštite Vrhnike Viktor Razdrh.

Onečišćenje je utvrđeno u obližnjem potoku, ali se na detaljnije analize onečišćenja okoliša trebati pričekati nalaz posebne državne ekipe koja se bavi takvim incidentima.

Gašenje požara koji je izbio nešto prije 20 sati u ponedjeljak potrajalo je do ranih jutarnjih sati. U gašenju je sudjelovalo više od tristo vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, no nitko prema prvim podacima nije ozlijeđen iako je situacija bila opasna.

U tvornici je bila velika količina zapaljivih tvari, a zbog visokih temperatura dolazilo je do povremenih eksplozija.
Na požarištu su i dalje ekipe vatrogasaca, odnosno požarna straža, kako se vatra ne bi opet proširila.

Direktor Kemisa Emil Nanut kazao je da je u požaru toj tvrtki i objektu starom sedam godina nanijeta golema materijalna šteta koja se mjeri milijunima eura.

Kemis se bavio zbrinjavanjem i preradom opasnog otpada, kao što su otpadna ulja, lakovi, boje, lijekovi i slični materijali, ali su vatrogasci uspjeli spasiti od požara posebno skladište s 40.000 litara opasnih tekućih kemikalija zbog kojih su razmjeri incidenta mogli biti mnogo veći.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije