Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prenapučen kamp

Izvanredno stanje na Lezbosu: Vatra guta kamp, migranti se pobunili zbog karantene

Fire burns at the Moria camp for refugees and migrants on the island of Lesbos
Foto: ELIAS MARCOU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.09.2020.
u 14:06

Prema navodima grčke novinske agencije ANA, požar je podmetnut nakon prosvjeda nekih stanovnika kampa koji su nakon pozitivnog testa na koronavirus trebali biti u karanteni.

U srijedu rano ujutro izbio je požar u prenapučenom migrantskom kampu Moria na grčkom otoku Lezbosu, objavili su tamošnji vatrogasci, a vatra gori unutar kampa i izvan njega.

Grčka vlada proglasila je izvanredno stanje na otoku. Prema navodima grčke novinske agencije ANA, požar je podmetnut nakon prosvjeda nekih stanovnika kampa koji su nakon pozitivnog testa na koronavirus trebali biti u karanteni.

Vatrogasna služba priopćila je da je izbilo više požara unutar samog kampa, kao i u njegovoj okolici. Predsjednik Sindikata vatrogasaca rekao je da je 99 posto kampa izgorjelo, a vatra i dalje gori. Prema navodima ove službe, 25 vatrogasaca i 10 vatrogasnih kola angažirano je na gašenju požara. Nema ozlijeđenih, ali više ljudi lakše je otrovano dimom, priopćila je vatrogasna služba, piše Deutsche Welle.

Grčka novinska agencija ANA izvijestila je da je požar podmetnut nakon revolta u kampu. Neki su izbjeglice, kako navodi ANA, prosvjedovali protiv toga što su trebali biti u izolaciji nakon što se pokazalo da su pozitivni na koronu ili da su imali kontakt s ljudima koji su pozitivni.

Fire burns at the Moria camp for refugees and migrants on the island of Lesbos Refugees and migrants carrying their belongings are silhouetted as they flee from a fire burning at the Moria camp on the island of Lesbos, Greece, September 9, 2020. REUTERS/Elias Marcou TPX IMAGES OF THE DAY ELIAS MARCOU
Foto: ELIAS MARCOU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Glasnogovornik grčke vlade rekao je da će danas biti održana sjednica kako bi se razmotrila situacija u kampu i poduzele neophodne mjere.

Prema navodima lokalnog portala vijesti Lesvospost, više od 3000 šatora, tisuće kontejnera i administrativni uredi te klinika unutar kampa su uništeni. Izbjeglice su prema nekim navodima bježali u smjeru luke u glavnom gradu otoka Mytilini. U tome ih je zaustavila policija. Organizacija za pomoć izbjeglicama Stand by Me Lesvos je priopćila, pozivajući se na izjave svjedoka, da su stanovnici obližnjeg sela spriječili izbjeglice da uđu u selo.

Osim požara u migrantskom kampu, na Lezbosu plamte još dva šumska požara koja nisu pod kontrolom zbog snažnog vjetra.

U migrantskom kampu Moria nalazi se više od 12.000 osoba, što je četiri puta više od njegova kapaciteta.

Fire burns at the Moria camp for refugees and migrants on the island of Lesbos Refugees and migrants stand next to flames as a fire burns at the Moria camp on the island of Lesbos, Greece, September 9, 2020. REUTERS/Elias Marcou ELIAS MARCOU
Foto: ELIAS MARCOU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nakon što je jedan tražitelj azila prošloga tjedna bio pozitivan na testiranju na koronavirus, za stanovnike kampa proglašena je karantena, a u međuvremenu je potvrđeno još 35 slučajeva zaraze.

Humanitarne udruge upozoravale su kako je pridržavanje mjera socijalnog distanciranja i osnovne higijene nemoguće s obzirom na životne uvjete.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
10:59 09.09.2020.

Sami zapalili - ni prvi ni zadnji put...

Avatar GeniKameni
GeniKameni
14:36 09.09.2020.

Evakuirati lokalno stanovnistvo sa otoka, njih nema mnogo... izvesti kontroliranu nuklearnu eksploziju i poslati otok na dno mora...

DU
Deleted user
14:32 09.09.2020.

Podrška stanovnicima sela 👍!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije