Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ana Pejović

Zbog pomoći u kući ukinuli joj dopunsko zdravstveno osiguranje!

Ana Pejović
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
21.07.2016.
u 16:29

Besplatnu pomoć Ani Pejović (76) iz Bilja odobrio je Centar za socijalnu skrb

Zbog besplatne pomoći u kući, žene koja joj dva sata tjedno čisti te muškarca koji joj povremeno pokosi travu, Ana Pejović iz Bilja kod Osijeka ostala je bez dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna.

Teško je bolesna i živi od skromnih 1895 kuna mirovine pa 76-godišnja Ana, naime, ima pravo na pomoć u domaćinstvu još od kolovoza 2014., prema rješenju Centra za socijalnu skrb. Tri su joj mjeseca, stoga, i obroke donosili. No, nije slutila da će se spremanje, ručkovi i košnja trave uračunati u njezine vlastite prihode, “pretvorene” u kune, te će joj na temelju toga oduzeti dopunsko osiguranje.

– Stigla mi je odjednom obavijest iz HZZO-a kako moja primanja u prošloj godini premašuju granicu za samce od 1939,39 kuna mjesečno pa mi neće produžiti dopunsko osiguranje na teret proračuna. Ništa mi nije bilo jasno – započinje nesretna Ana, čiji slučaj nije usamljen. Jednako je prošlo još najmanje šest Baranjaca.

Slabo pokretna Ana, koja boluje od dijabetesa i čeka je operacija oka, pokucala je na mnoga vrata dok nije saznala zašto će ubuduće morati iz mirovine, od koje jedva preživljava, izdvajati još 70 kuna na račun HZZO-a.

Misterij je riješen tek u darđanskom Crvenom križu, preko kojeg se i realizira projekt pomoći u domaćinstvu. Uz 22.522 kune mirovine, u Anine godišnje prihode uračunat je, naime, i iznos od 10.074 kune, što je cijena spremanja, košnje i ručkova. Kad se tako zbroji, Anina su primanja čak 2716 kuna na mjesec.

Po zakonu, Crveni je križ spomenutih 10.074 kune bio dužan upisati u JOPPD obrazac, a Porezna je uprava zatim računala ukupne prihode i te informacije proslijedila HZZO-u.

Sat čišćenja, kako je prikazano, stoji 36 kuna.

– Čini se puno, ali tu je i trošak prijevoza do korisnika. Najveći su trošak pak obroci jer su svakodnevni, a cijena im je 15 kuna i još devet za dostavu – objašnjavaju nam u Crvenom križu Darda.

Aninu sudbinu dijeli još pet od ukupno 28 njihovih korisnika.

– I da je jedan, puno je jer je svatko jednako važan. Žao nam je zbog takve situacije, tim više što se, po zakonskim izmjenama, takva pomoć više i ne mora prikazivati u JOPPD obrascu, već samo novčana – dodaju.

U Poreznoj upravi pak kažu kako oni “samo dostavljaju podatke o primicima, a nadležne institucije određuju koji primici ulaze u dohodovne cenzuse za ostvarivanje prava iz njihove nadležnosti”. Porezna je uprava, kako je Ana Pejović kasnije doznala, u potvrdu o neto prihodima u prethodnoj godini uvrstila kao neoporezivi primitak socijalnu potporu, a HZZO i to, po svojim pravilnicima, ubraja u primitke kućanstva.

Ana Pejović na tu se odluku već žalila. – Lijekove plaćam 300 kuna, u općinskoj sam kući pa mi je stanarina 450 kuna i još petstotinjak izdvajam za režije. Ostane mi 500 kuna od mirovine, nemam od čega još plaćati osiguranje – očajna je Ana Pejović. 

>> Sedam najčešćih zabluda o zdravstvenom osiguranju

Komentara 11

Avatar bosanac1951
bosanac1951
17:09 21.07.2016.

Udri po sirotinji i nemoćnima, tako je najlakše..E birokracijo jadna li si.

LA
larala
17:22 21.07.2016.

ako u ovoj državi ljudima ukidaju dopunsko na teret proracuna na osnovu podataka kojima poslodavci sebi pravdaju pranje love a, nikada ne isplate radnicima (dar djetetu i božicnica) onda, nije ništa cudno da se starcima isto oduzima radi pomoci u kuci.... nije lako skupiti lovu za politicare i njihove uhljebe kad su sve druge opcije vec odavno iskorištene...pa samo naprijed narode, opet glasajte za sdp,hdz, hns...itd kad vam uzmu i krov nad glavom, valjda cete doci sebi

DU
Deleted user
17:24 21.07.2016.

Hrvatska je zemlja apsurda. Jednom rukom daje, a onda drugom zagrabi. I to od starih ljudi. Čitajući, sjetila sam se nedavnog članka o ministrici Bernardici i ugovoru koji je sklopila sa svojom udrugom za lječenje ovisnika. Po "pacijentu" dobiva nešto više od 3.500, opet jedna apsurdna cifra koju dajemo za ljude koji su se sami upropastili. Da li se i narkićima, po istom tom principu, oduzima polica dopunskog pa ju sami plaćaju? Kad im već šakom i kapom plaćamo liječenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije