Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“11. rujna za Crkvu”

Zbog pedofilije u Crkvi Franjo “privodi” predsjednike biskupskih konferencija

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
13.09.2018.
u 16:22

Sveti Otac odlučio je sazvati sastanak na temu zaštite maloljetnika sa svim predsjednicima biskupskih konferencija Katoličke crkve

Skandali sa svećenicima koji su zlostavljali maloljetnike “za Katoličku crkvu su 11. rujna”, kazao je jučer pročelnik Papinske kuće i osobni tajnik Benedikta XVI. mons. Georg Gänswein.

Dakako, nije uspoređivao brojke, već je htio naznačiti kako su Crkvu skandali sa svećenicima pedofilima značili snažan potres kao što je teroristički napad na poslovne tornjeve u New Yorku 11. rujna 2001. značio ne samo za američko društvo.

Suspendirana trojka

Koliko je problem dubok i još neiskorijenjen, pokazuje i činjenica što je papa Franjo za 21.-24. veljače 2019. sazvao sastanak svih predsjednika svih nacionalnih biskupskih konferencija na kojem će se raspravljati o slučajevima svećenika pedofila i zaštiti maloljetnika. Sastanak bez premca.

– Sveti Otac, nakon što je saslušao članove Kardinalskog vijeća (C9), odlučio je sazvati sastanak sa svim predsjednicima biskupskih konferencija Katoličke crkve na temu zaštite maloljetnika – priopćila je jučer zamjenica šefa ureda za tisak Svete Stolice Paloma García Ovejero.

Kardinalsko vijeće sastoji se od devet kardinala i ima zadaću pripremiti reformu Rimske kurije, ali na sadašnjem sastanku nije bilo trojice kardinala: Francisco Errazuriz, George Pell i Laurent Monsengwo Pasinya. Od te trojice dvojica kardinala su na određene načine umiješani u skandale svećeničkog zlostavljanja maloljetnika. Australijski kardinal George Pell (77) najprije je tražio privremenu suspenziju na članstvo u C9 kako bi mogao sudjelovati, tada kao svjedok, na procesu protiv svećenika pedofila, a onda je australijski sud i njega optužio za zlodjela prema maloljetnicima koje su svećenici počinili koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Australija je jedna od rijetkih država koja je provela temeljitu istragu glede skandala svećeničkog zlostavljanja djece. Druga država je Čile, pa je čileanski kardinal Francisco Errázuriz Ossa (84), koga optužuju žrtve svećenika pedofila da je prikrivao zločince, odlučio, vjerojatno na temelju nečije preporuke, ne sudjelovati na sastanku C9.

Istraga u Americi

Ni kongoanski kardinal Laurent Monsengwo Pasinya (78) vjerojatno neće više biti članom C9.

I u SAD-u je provedena istraga o seksualnim zlostavljanima u Katoličkoj crkvi i sud u Pennsylvaniji iznio je podatke o više tisuća zlostavljenih maloljetnika. Papa Franjo danas će u Vatikanu primiti vrh američke Katoličke crkve (Daniel DiNardo, Seán Patrick O’Malley, José Horacio Gómez i Brian Bransfield) kako bi s njima raspravio o toj situaciji.

Katedrale u Rimu, u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u… nisu srušene kao što su bili srušeni newyorški tornjevi pod kojima je poginulo 2996 osoba, ali u Katoličkoj crkvi skandal sa svećenicima pedofilima još traje. Nadbiskup Philadelphije Charles Chaput čak je zatražio od Pape da odgodi Biskupsku sinodu o mladima koja se treba održati u listopadu i zamijeniti je s posebnom sinodom na kojoj bi se raspravljalo o zlostavljanju djece koje su počinili svećenici.

Franjo je za veljaču sljedeće godine sazvao predsjednike svih biskupskih konferencija, događaj bez presedana u dvotisućljetnoj Crkvi.

Komentara 8

DI
Direkt
16:37 13.09.2018.

U Hrvatskoj je, potpuno izvanredan događaj koji graniči s čudom kada katolički biskup propovijeda ono što vrhovni poglavar svih katolika, papa Franjo, već godinama govori i ponavlja u Rimu i po čitavom svijetu. Kritika i prokazivanje klerikalizma Katoličke crkve iz kojeg izviru mnoga druga zla papi Franji je već dugo jedna od glavnih tema.U najnovijim njegovim istupima klerikalizam je povezan s najvećom suvremenom ljagom na licu Crkve. To su zločini svećenika pedofila i seksualnih zlostavljača, prikrivanje zločinaca a pogotovo može se već reći i čitavo stoljeće njihovog prikrivanja i zataškavanja njihovih djela. U istom kontekstu o klerikalizmu je govorio i biskup Uzinić.Za to prikrivanje i zataškavanje odgovorna je u prvom redu crkvena hijerarhija, biskupi i kardinali, zato što je u njihovim rukama moć da krivce kazne ili poštede. A na toj moći počiva zlo klerikalizma, stanja duha i funkcioniranja jedne institucije na način da su oni gore sve, a oni dolje, njihova baza i narod, ništa.

MA
Malenkost
17:43 13.09.2018.

Kamo Papa da stigne, stavljaju mu se strasne stavri pod nos. Pedofilija je ogromni problem kod Svecenika. Jucer u Njemackoj skoro 1700 Svecenika Pedofila i 3700 seksualno zlostavljenje djece, mahom djecaka, polovica isopd 14 Godina, predstavljeno javnosti kao rezultat jednee komisije. Brojke su mnogostruko vece, kako to pisu njemacki Casopisi. Studija nije bila neutralna. Crkve su prazne a s Svecenstvom nitko vise nece da ima posla, nema narastaja. Kad se vide strasne brojke pitam se gdje je bio "Svemoguci, Milosrdni, Dragi Bog", gledao kako Svecenik seksualno zlostavlja djecake i to vec 50 Godina ili duze!? Zar je to moguce!

5S
505.scrtom
19:51 13.09.2018.

Teško je danas biti svećenik, ako kažeš da voliš djecu odmah te drugi krivo pogledaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije