Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovor sa stručnjacima

Zbog pada nataliteta i emigracije stanovništva Grabar-Kitarović sastala se s demografima

kolinda grabar-kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/2
02.06.2015.
u 18:30

Sastanak je održan nastavno na sedam izazova razvoja hrvatskog društva i gospodarstva, definiranih kroz razgovore s većinom parlamentarnih stranaka te drugim institucijama

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je vodeće hrvatske stručnjake za demografiju, akademkinju Alicu Wertheimer Baletić, prof. dr. Anđelka Akrapa te prof. dr. Stjepana Šterca.

Sastanak je održan nastavno na sedam izazova razvoja hrvatskog društva i gospodarstva, definiranih kroz razgovore s većinom parlamentarnih stranaka te drugim institucijama. U navedenim razgovorima su upravo dramatični demografski trendovi definirani kao najveći izazov te primarni strateški problem Hrvatske, koja, prema njihovim riječima "juri u ispražnjenje prostora". To potvrđuju zabrinjavajući trendovi vidljivi kroz depopulaciju te izrazito negativni pokazatelji pada nataliteta, rasta mortaliteta i emigracije stanovništva.

Demografski stručnjaci su izrazili zadovoljstvo inicijativom predsjednice aktivno se uključiti u proces rješavanja problema depopulacije. Složili su se oko potrebe osnivanja institucije ili tijela koje bi se bavilo demografijom. Zaključeno je kako je to nadstranačko pitanje jer izravno utječe na opstojnost države i naroda, a time i na nacionalnu sigurnost. Stoga je istaknuta nužnost donošenja Strategije razvoja Hrvatske kojoj bi upravo demografija bila temelj i preduvjet.

>> Hrvatsku će napustiti do 217 tisuća radnika

Komentara 39

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:53 02.06.2015.

Bravo predsjednice , Milanoviceva vlada iseljava hrvate da bi popravila statistiku nezaposlenih . Stvaraju novu dijasporu, emigraciju, tako su radili njihovi roditelji u propaloj drzavi .

Avatar mrado88
mrado88
22:35 02.06.2015.

Lijepa naša...pokušava sve da izvuče Hrvatsku iz gliba ali nema sluha u ovoj nesposobnoj vladi.....

PI
pixiee
22:53 02.06.2015.

predsjednica odmah reagira! BRAVO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije