Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vijeće europske unije

Zbog pada finske vlade hrvatski ministri već predsjedaju u EU

Gordan Grlić Radman
Foto: Vijeće EU
1/5
10.12.2019.
u 08:14

BiH treba usmjeriti na put prema stvarnoj stabilnosti, kazao je Josep Borrell koji je prvi put predsjedao Vijećem za vanjske poslove

Zbog promjene vlasti u Finskoj, trenutačnoj predsjedateljici Vijećem Europske unije koja proteklih dana nema neke od nadležnih ministara koje bi mogla poslati da vode sastanke u Bruxellesu, Hrvati počinju predsjedati sastancima u Vijeću EU i prije službenog početka predsjedanja.

Tako je i jučer ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao Vijećem za suradnju s Kirgistanom, a danas će predsjedati istim formatom sastanka s Tadžikistanom, dok je prošlog tjedna državni tajnik Josip Bilaver predsjedao Vijećem za promet, telekomunikacije i energetiku.

Zapeo proces proširenja

Vijeće za vanjske poslove EU, u kojem sjede šefovi diplomacija svih država članica, jedino je koje nema rotirajućeg, već stalnog predsjedatelja – visokog predstavnika EU – a jučer je bio prvi sastanak za novog čovjeka na toj dužnosti, Španjolca Josepa Borrella. On je, u pismu upućenom ministrima vanjskih poslova uoči svog prvog sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, kao jedan od prioriteta u svom radu najavio i usmjeravanje Bosne i Hercegovine na “put prema stvarnoj stabilnosti”.

– Moramo usidriti zapadni Balkan unutar EU. Moj će prioritet biti rad na sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije, kao i stavljanje Bosne i Hercegovine na put prema stvarnoj stabilnosti. Moramo se dogovoriti kako voditi proces proširenja. Angažirat ću se sa svima na tome da postignemo rješenje do Zagrebačkog summita sljedeće godine – napisao je Josep Borrell u pismu kojim je započeo svoj mandat.

VIDEO Ministrov njemački: U 90 sekundi više od 30 puta rekao 'also'

Proces proširenja zapeo je u slijepu ulicu nakon francuske blokade otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što su kao pogrešku otvoreno kritizirale razne druge države članice i šefovi institucija EU.

– Za vrijeme našeg predsjedanja nastojat ćemo stvoriti zajedničko rješenje kako bismo prije summita u svibnju u Zagrebu ipak imali neku perspektivu. Jer, u interesu je i Hrvatske i cijelog EU da sve zemlje zapadnog Balkana imaju odgovarajuću europsku perspektivu, dakako svatko prema postignutim rezultatima – rekao je ministar Gordan Grlić Radman.

Ideje za veću učinkovitost

Hrvatska je pozdravila ideje iz Borrellova pisma, a istovremeno s tim dokumentom pojavio se i neslužbeni dokument država članica s idejama kako poboljšati rad Vijeća za vanjske poslove.

Hrvatska je stala i iza tog “non-papera”, u kojemu se kao jedna od ideja za veću učinkovitost spominje i prepuštanje nekih rasprava o vanjskopolitičkim temama manjoj skupini zemalja koje o određenoj temi znaju više i imaju nešto pametnije za reći. Prihvati li se takva ideja o novom načinu rada šefova diplomacije u EU, ostaje vidjeti hoće li Hrvatska biti unutar ili izvan manje skupine zemalja koje, primjerice, bruse neku odluku o BiH ili širem hrvatskom jugoistočnom susjedstvu.

VIDEO Zagreb: Plenković predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Komentara 16

Avatar neidemdalje
neidemdalje
21:02 10.12.2019.

predsjedanje ne donosi ništa osim troška ali to se prešuti.. smiju se iznositi samo hvalospjevi...

RP
rpzagreb
12:44 10.12.2019.

Predsjedanje će iskoristiti samo za svoje vlastite promocije i samo veličanje dok građani realno neće imati baš ništa od toga.

ME
Meter
09:51 10.12.2019.

Ajoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije