Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potresno svjedočanstvo

Ispričala vic o Titu i završila na Golom otoku

Josip Broz Tito
Duško Marušić/PIXSELL
25.05.2020.
u 11:28

Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji - pisala je Lebl o strašnim iskustvima na Golom otoku.

Obljetnica Dana mladosti u spomen na predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, tradicionalno je proslavljena ovog vikenda kako u Kumrovcu tako i u ostalim zemljama koje su nekad tvorile bivšu državu.

A mnogim portalima u regiji to je bio povod i za objavu epizode vezane za bivši režim u kojoj je tada 22-godišnja novinarka Jenna Lebl završila na dvoipolgodišnjoj robiji na Golom otoku. Ta Beograđanka židovskog porijekla, preživjela je i nacistički logor, a na Golom otoku završila je nakon što je ispričala vic o Titu kojeg se tada slavilo kao božanstvo.

- Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu 'druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela'. Budući da je prepričala vic u redakciji, po Jennu Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula spornu šalu. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od travnja 1949. do kolovoza 1951., od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivnju. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara - stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u srpnju 2013. godine, prenosi Dnevni avaz

Kada se Jugoslavija raspala, Jenna Lebl je objavila knjigu Ljubičica bijela, u kojoj je opisala strahote iz zatvora te je u Izraelu postala bestseler. Mnogi do tada nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

- Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplicirano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gdje ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile stoljećima, mijenjale smo prirodu. Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji - pisala je Lebl.

Komentara 129

Avatar Warded
Warded
11:39 25.05.2020.

Ma to nije istina! Pitajte Unuku, pitajte Jakovinu, pitajte Stazića! A ako i je istina, onda nije to zbog vica, nego je teroristički potkopavala korijenje ljubičice bijele! Jugoslavija je bila raj na zemlji, to će ti danas svaki novinar ii novinarka, koji žive u ovoj "ustaškoj tvorevini" reći. Prvi među njima novinari večernjeg, koji ljubičicu slave i štuju.

Avatar Osvetnik_Ernesta_Fulira
Osvetnik_Ernesta_Fulira
12:24 25.05.2020.

Bijedni, mizerni, @dministratorski crve.... kad ja nešto napišem, tko si molim te ti da odlučuješ da li će to netko pročitati ili ne ?? Shvati da si gubitnik bio i ostao, da te već više od 6 mjeseci pobjeđujemo i ja i još nekoliko ovdje prisutnih komentatora i da samo podebljavaš svoj image jadnog gubitnika... sve ono što mi napišemo, većina ljudi već pročita prije nego ti obrišeš. Ne možeš dobiti ovu bitku. Nikako. Crvi i gliste ne pobjeđuju. Samo mogu upuzati dublje u blato i prljavštinu. Pa tako i ti.

KO
koliba
11:40 25.05.2020.

Ostoja Ranković i njegovi vazali će to osporit na brzaka ... 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije