Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snažna promjena

Prognostičari izdali niz upozorenja: Vrijeme je vrlo opasno, jak vjetar stvara kaos u prometu

Nevrijeme u Hrvatskoj
Foto: DHMZ/HAK/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.04.2021.
u 08:47

Zbog olujnog vjetra i snijega trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci i Istri te obrnuto

Stigla nam je najavljena promjena vremena. Jaka bura već stvara probleme na brojnim cestama i na moru. Bit će hladnije uz obilnu kišu, u gorju susnježicu i snijeg. Snijeg je moguć i u nizinama.

Prognostičari DHMZ-a izdali su narančasto upozorenje za područje riječke, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića te crveno upozorenje za Velebitski kanal.  

Na području riječke regije puhat će bura, podno Velebita i olujna s najjačim udarima vjetra  do 145 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Na području zapadne obale Istre očekuje se mjestimice jaka i vrlo jaka bura koja će slabjeti s najjačim udarima vjetra do 100 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već generirali ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.  Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jaka, mjestimice olujna bura, potkraj dana slabija s najjačim udarima vjetra do 110 km/h.

Foto: DHMZ


Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već generirali ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.  Na području Velebitskog kanala očekuje se mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra do 150 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice kad je riječ o pomorcima. Također, prisutan je i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, poručuju iz DHMZ-a.

Zbog orkanske bure za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, a zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog olujnog vjetra i snijega trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci i Istri te obrnuto. Promet je dopušten samo za osobna vozila: autocestom A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica; autocestom A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice.

Na autocesti Draga-Šmrika (A7) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga te na lokalnoj cesti (LC58107) Križišće – Kraljevica dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine više od 1,9 m, autobuse na kat i autobuse dvostrukih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Lici i Gorskom kotaru. Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

U prekidu trajektne linije 

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Prizna – Žigljen,Šibenik – Kaprije – Žirje; Lopar – Valbiska; katamaranske linije:Ubli – Vela Luka – Hvar – Split; Mali Lošinj – Cres – Rijeka; Novalja – Rab – Rijeka.

Trajekt na liniji Brestova – Porozina ne prevozi autobuse i kamione više od 3 tone nosivosti.

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:52 13.04.2021.

Nevjerojatno ovo globalno zatopljenje tko če čistiti snjeg po ovoj vrućini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije