Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRAMOTA Zakonodavna tijela HNŽ-a neradom ugrozila sredstva iz saudijskog fonda

Zbog odluke Skupštine na liječenje u Zagreb

15.04.2009.
u 23:00

Na današnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a na dnevnom redu nije se našla točka o odobrenju kreditnih sredstava iz saudijskog fonda, koja su trebala biti namijenjena za izgradnju Onkološkog odjela SKB-a Mostar. Radi se o iznosu od deset milijuna maraka, koji Saudijci nude po kamati od dva posto, što je vjerojatno jedinstven slučaj u svijetu s obzirom na financijsku krizu. Ipak, to nije bio dovoljan razlog da zastupnici u Skupštini HNŽ-a podrže prijedlog zastupnika Tomislava Martinovića da se raspravlja o ovoj temi.

Tražili pojašnjenja
Najviše prigovora zastupnika odnosilo se na to što ne znaju točno i precizno gdje će se ova sredstva utrošiti, pa su zadužili Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi da za sljedeću sjednicu pripremi materijal u kojem bi sve nejasnoće bile riješene. Naravno, nitko ne zna kada će se sljedeća sjednica održati, a sada se već postavlja pitanje jesu li ova sredstva propala s obzirom da su svi rokovi probijeni i da se ova priča vuče već dvije godine.

U srijedu smo zatražili komentar od ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesića, koji nam je kratko rekao kako je ovakav rad zastupnika u Skupštini katastrofalan. - Samo se nadam kako tim ljudima neće trebati linearni akcelerator jer zbog njihovih odluka i načina ponašanja možda ga i nećemo imati - rekao nam je Kvesić. Također, pojavile su se informacije kako su predsjednici nekih stranaka iz vladajuće koalicije slali izravno naređenje svojim zastupnicima u Skupštini HNŽ-a da ne smiju dopustiti da ova tema dođe na dnevni red Skupštine.

Došli nakon glasovanja
Zbog toga neki i nisu glasovali za uvrštavanje ove točke u današnji dnevni red, a neki su se pravili naivnima, pa su u skupštinsku dvoranu ušli tek nakon što je glasovanje prošlo. Radilo se o nekolicini zastupnika iz hrvatskih stranaka koje participiraju u vlasti ove županije. - Ne znam radi li se ovdje o nekim političkim igrama, ali je sigurno da Onkologija, odnosno odjel koji smo trebali napraviti s ovim novcem, ne smije biti predmet političkih igara određenih pojedinaca - rekao nam je u srijedu dr. Kvesić.

Već mjesecima zastupnici u Skupštini HNŽ-a odgađaju izjašnjavanje o sredstvima iz saudijskog fonda, a konstantno traže dodatna pojašnjenje o ovoj temi. Cijelo to vrijeme pacijenti iz cijele Hercegovine se upućuju na liječenje u Zagreb, Split, Sarajevo, umjesto da nužnu terapiju primaju u regiji u kojoj žive. Čak su i stručnjaci iz Hrvatske poručili kako se ovdje radi o jedinstvenoj šansi koja se ne smije propustiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije