Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet na klupi

Zbog odavanja javne tajne odvjetniku će se suditi i treći put!

'31.10.2008.,Zagreb - Policija je podnijela kaznene prijave protiv petorice ljudi zbog ubojstva Ive Pukanica i Nike Franjica, od te petorice, dvojica su jos u bijegu. U Zagrebu su privedeni trojica Hr
'Goran Jakus/24sata'
08.02.2012.
u 08:00

Nema mira za Zorana Pilipovića; izjava o Robertu Mataniću koštala ga je tri procesa

Izjava koju je odvjetnik Zoran Pilipović dao 30. listopada 2008. da ne želi u pretkaznenom postupku braniti Roberta Matanića jer se nije slagao s njegovom namjerom da razgovara s USKOK-om o činjenicama vezanim za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića koštala ga je dva ponovljena procesa zbog odavanja službene tajne, a sad ga čeka i treće suđenje! Sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Rafael Krešić dva je puta nepravomoćno oslobađao Pilipovića, no Županijski sud, dajući za pravo tužiteljstvu, ponovno je ukinuo oslobađajuću presudu i naložio sucu da opet analizira dokaze!

Beznačajno djelo

Tročlano vijeće Županijskog suda u sastavu Sonja Brešković Balent, Tatjana Ivošević Turk i Lidija Vidjak zaključilo je da je u pravu tužiteljstvo "kad navodi da nije bilo razloga za donošenje oslobađajuće presude protiv Pilipovića". No, nejasno je zašto drugostupanjski sud, ako drži da je Pilipovića trebalo osuditi, nije sam sazvao glavnu raspravu, što može po zakonu, i presudio odvjetniku!?

Je li očekivati da će se sudac, koji je dvaput sudio o istoj stvari i koji je zasigurno uložio dovoljno truda i vremena da analizira sve dokaze, treći put predomisliti i presuditi suprotno svojim ranijim stavovima!? Podsjetimo, sudac Krešić je lani u presudi obrazložio da je Pilipovićeva izjava sadržajno bagatelna, da je sadržajno rekao puno manje od onoga što je tada javnosti bilo poznato iz medija, izjava dužnosnika policije...

Nejasni kriteriji

Naveo je da poštuje pravni stav i argumentaciju Županijskog suda iz prve ukidne presude da je Pilipović ostvario obilježja kaznenog djela službene tajne iako u trenutku razgovora s medijima nije imao status službene osobe, no ostao je pri stavu da je riječ o beznačajnom djelu koje ne zavređuje sankciju. Sudac je u presudi naznačio i nešto jako važno, što se tiče i novinara:

– Razmišljanje o potrebi primjene instituta beznačajnog djela i na ovo kazneno djelo otvara pitanje kažnjivosti novinarskog rada pri objavi informacija formalno proglašenih tajnom bez jasnih kriterija ili kažnjivosti prenošenja već široko publicirane informacije, koja je svima poznata. Potrebno je, pa i primjenom instituta beznačajnog djela, osigurati pravnu sigurnost i intencija je presude uputiti na izostanak svih razumskih potreba za sankcioniranje ponašanja okrivljenika.

Komentara 5

DU
Deleted user
08:25 08.02.2012.

Za odavanje javne tajne???? Srce mi se uzlupalo, pomislila sam o Mesiću se radi, ali on je odao državne tajne, to nije kažnjivo!

ST
stefff
17:50 08.02.2012.

ova štoje prije mene komentirala izgleda da joj je mesic trn u oku neka rađe kontrolira svoga muža bit če joj bolje

TO
Toni50
18:30 08.02.2012.

Zbog odavanja javne tajne odvjetniku će se suditi i treći put! .. Znamo to svi da je to stari dobri običaj kod kriminalaca ako netko oda njihovu rabotu -tajnu da je običah-zakon da se ih kazni. Naročito organizirana mafija je je poznata po tome ili ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije