Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika britanija

Zbog nošenja križa oko vrata poslodavac može dati otkaz

\'kriz 78048421\'
Arhivska fotografija
11.03.2012.
u 20:30

Nadbiskup Williams drži da je to još jedan vladin “diktat” kršćanima i želja za marginalizacijom kršćana u javnom životu

Britanska vlada drži da nije dopušteno nošenje križa oko vrata na radnome mjestu, jer to nije pitanje vjere. Stoga će dvije Britanke podići tužbu protiv te vladine odluke na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer drže da se time krše njihova temeljna ljudska prava. Polemika u Britaniji prilično se rasplamsala, a uključio se i canterburyjski nadbiskup Rowan Williams, jer poslodavci nakon takve vladine odluke imaju pravu dati otkaz radniku ako na ogrlici primijete križ.

Nadbiskup Williams drži da je to još jedan vladin “diktat” kršćanima i želja za marginalizacijom kršćana u javnom životu. A radi se, zapravo, o odgovoru vlade na žestoke reakcije iz Rimokatoličke crkve u Velikoj Britaniji na legalizaciju istospolnih brakova.

Članak 9 Europske konvencije o ljudskim pravima doslovce kaže da “svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere: ovo pravo uključuje slobodu da promijeni svoju vjeru ili vjerovanje i slobodu da, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, manifestira svoju vjeru ili vjerovanje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima”, međutim britanska vlada tvrdi da nošenje križa u slučaju dviju Britanki nije “pitanje vjere” te da ne potpadaju pod spomenuti članak.

U Hrvatskoj se dosad nije pojavio nijedan takav sličan slučaj, premda je upravo križ jedan od vrlo čestih ukrasa. Bilo je rasprava o tome trebaju li raspela biti u javnim prostorima, no i tada se to pokazalo kao želja za pritiskom na Crkvu i marginalizacijom kršćana u javnosti, pa je pretpostaviti da bi britanski primjer doživio istu, ako ne i goru sudbinu.

Definitivno bi se to protumačilo svjesnim iritiranjem kršćana i zadiranjem u njihova prava i intimu, a sve kako bi se povećala nesnošljivost i netrpeljivost. Čega na našim prostorima ionako ima dovoljno, pa britanski slučaj križa oko vrata ne treba nužno forsirati.

Ključne riječi

Komentara 265

OB
-obrisani-
21:08 11.03.2012.

Križ mora da se nosi, jer to je jedino sredstvo protiv sotone u šefu....

OB
-obrisani-
21:23 11.03.2012.

mravac - komunizam je najveće zlo koje je zadesilo čovječanstvo, donijelo stotine milijuna žrtva masovnih zločina, tortura po logorima, izgladnjivanja itd., sve u kratkom vremenskom razdoblju od 50-tak godina

MR
mravac8
21:02 11.03.2012.

Protiv sam svakih zabrana, pa shodno tome smatram da se ljudi imaju pravo kititi kako god žele. I čime god žele. A i puno toga se može saznati o osobi iz toga kako se oblači i kakav nakit nosi. Ako nosi. Recimo, Romi su mi baš simpa sa onim njihovim zlatnim lancima i križevima od tonu i pol. Kao i dame nakićene bižudterijom, ogrlicama, narukvicama, prstenjima ..... ko božićne jelke. Kad toga ne bi bilo ...... svijet bi bio ružniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije