Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHLAĐENJE ODNOSA

Zbog nominacije za nagradu: Kina optužila Vijeće Europe da podržava terorizam

Ilham Tohti
Screenshot/YouTube
29.08.2019.
u 14:40

Kinu se sumnjiči da je u logorima za preodgoj smjestila više od milijun ljudi, Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

Kina je u četvrtak optužila Vijeće Europe da "podržava terorizam" zbog nominacije jednog ujgurskog intelektualca koji se nalazi u zatvoru za kandidata za Nagradu za ljudska prava Vaclav Havel 2019.

Ilham Tohti, osuđen u Kini 2014. na doživotni zatvor zbog separatizma, pripadnik je muslimanskih Ujgura, većinskih u Xinjiangu, golemoj regiji na sjeverozapadu Kine.

Vijeće Europe objavilo je ovaj tjedan da ga je izabralo za jednog od kandidata za Nagradu za ljudska prava Vaclav Havel zajedno s tadžikistanskim odvjetnikom Buzurgmehrom Yorovom i jednom inicijativom mladih s Balkana.

Ali glasnogovornik kineske diplomacije kazao je da je taj profesor ekonomije u dobi od 49 godina "separatist koji podržava terorizam".

"Ta nominacija ima za cilj prikriti njegova kaznena djela i obmanuti zajednicu za ljudska prava", rekao je. "Pozivamo institucije kojih se to tiče da povuku tu nominaciju i da prestanu podržavati separatističke aktivnosti i terorizam."

Po Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Tohti "već više od 20 godina radi na poboljšanju situacije ujgurske manjine i promicanju međuetničkog dijaloga i razumijevanja u Kini".

Američki zastupnici također su ga predložili za kandidata za Nobelovu nagradu za mir 2019. Kinu se sumnjiči da je u logorima za preodgoj smjestila više od milijun ljudi, Ujgura i drugih muslimanskih manjina. Peking, koji je dugo nijekao da takvi logori uopće postoje, sada tvrdi da su to obrazovni centri utemeljeni radi borbe protiv ekstremizma.

Nagrada Vaclav Havel, utemeljena 2013. i popraćena novčanim iznosom od 60.000 eura, bit će dodijeljena u Strasbourgu 30. rujna.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Viktor999
Viktor999
20:15 29.08.2019.

Nisam niti pod razno ljubitelj crvene bande koja ima apsolutnu vlast u Kini ali za ovaj potez im treba čestitati jer ako moram birati između jedne primitivne, zatucane sekte koja se poput zloćudnog tumora širi diljem svijeta i crvene Kine-biram Kinu

PL
@ploto@
17:18 29.08.2019.

Koje pravo lice ? Ujgursku manjinu u Kini podupire Saudijska Arabija,koja je oličenje terorizma.A VE je još jedna ispostava Soroša i lihvarske kamarile.Vidjelo su u Siriji tko podržava terorizam.To sigurno nije bila Kina. Što se tiče poslova,pošteno su ih dobili na natječaju.Vidjeli smo kako rade Bechtel,Enron,Strabag itd.No slažem se u jednom.Njih se ne smije pustiti da se jako razmašu sa nekontroliranim investicijama.Ima ih previše i imaju tendenciju da se sire po svijetu.Nažalost,nekad su naše kompanije bile sposobne da grade takve velike infrastrukturne objekte dok nas nisu iz EU prisilili da uništimo našu veliku industriju.Sad ne proizvodimo ništa od toga niti išta možemo.

AK
admine konjino jedna glupa ust
19:25 29.08.2019.

A od cega bi i kako bi europa zivjela,da ne podrzava terorizam,jer se od te djelatnosti dobro zivi i profitira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije