Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošači u šoku

Zbog nižeg praga za crvenu tarifu, računi za struju i trostruko veći

struja
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
20.03.2018.
u 08:41

Hrvatska regulatorna agencija spustila je granicu za Crveni tarifni model s priključne snage veće od 30 kilovata na 20k W

Neki potrošači električne energije iznenadili su se ovih dana višestruko većim računima za struju. Primjerice, dobili su umjesto uobičajenih 500 kuna račun od 1500 kuna. A do toga je došlo jer su prebačeni iz Bijelog ili Plavog tarifnog modela u skuplji Crveni model.

Naime, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odredila je da se tarifni model Crveni ne primjenjuje više samo kod korisnika s priključnom snagom većom od 30 kilovata (kW) nego je spustila tu granicu na 20k W. U HEP-u kažu da se ta odredba primjenjuje kroz Opće uvjete za korištenje mreže i opskrbu električne energije, a koja je stupila na snagu 1. listopada 2015. Objašnjavaju da je HEP-Operator distribucijskog sustava (ODS) sukladno odredbi HERA-e započeo s postupnim prebacivanjem obračunskih mjernih mjesta korisnika s priključnom snagom između 20 i 30 kW iz tarifnog modela Bijeli ili Plavi u Crveni.

Manje od jedan posto potrošača

– Prije prelaska na tarifni model Crveni, HEP ODS krajnjim korisnicima čija su obračunska mjerna mjesta opremljena brojilima s mjerenjem snage dostavlja obavijest o navedenoj promjeni – navode u HEP-u. Dodaju da je u obavijestima naglašena i mogućnost ostanka u postojećem tarifnom modelu, uz uvjet ograničenja priključne snage do 20 kW ugradnjom limitatora ili funkcijom naprednog brojila koje ima mogućnost ograničenja snage, a o čemu se korisnik mora očitovati HEP ODS-u u traženom roku. Pojašnjavaju da time korisnik ne gubi postojeće pravo na odobrenu priključnu snagu, već se samo ograničava korištenje snage na 20 kW. No, za kupce koji su prešli u Crveni model postoji i dalje mogućnost povratka na tarifni model Bijeli ili Plavi, uz uvjet ograničenja snage. U Hrvatskoj je, napominju u HEP-u, 21.199 obračunskih mjernih mjesta sa snagom između 20 i 30 kW, što je manje od jedan posto od ukupnog broja obračunski mjernih mjesta. Od toga, na kategoriju kućanstvo odnosi se 3782, odnosno 0,17 posto od ukupnog broja svih obračunskih mjernih mjesta, ja na kategoriju poduzetništvo 17.417 obračunskih mjernih mjesta.

Većini još nije utvrđena snaga

HEP ODS do sada je realizirao 646 promjena na Crveni tarifni model u kategoriji kućanstvo te 7018 promjena u kategoriji poduzetništvo – kažu u HEP-u. Savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač Nenad Kurtović pak upozorava da bi puno više kućanstava moglo završiti u Crvenoj tarifi kad im se mehanička brojila zamijene digitalnim, a za što HEP ima rok do 2030. Objašnjava da su podaci o obračunskim mjestima sa snagom između 20 i 30 kW-a prikupljeni na osnovu izdanih elektroenergetskih suglasnosti koje se izdaju zadnjih 15-ak godina. Stoga će se za većinu obračunskih mjesta u kućanstvima prava snaga utvrditi tek ugradnjom digitalnih brojila. Kurtović upozorava da će više morati plaćati svi koji se griju na struju i koriste trošila s visokom snagom poput protočnih bojlera i etažnih centralnih grijanja na struju. 

Komentara 117

ZG
zgblabla
08:54 20.03.2018.

Oni nama o "istanbulskoj" a iza coska hop "ispremjesaju tarifne modele"???

LI
liskovaca
08:45 20.03.2018.

gamad prokleta!

AV
Avaz
10:13 20.03.2018.

Hdz definitivno uništava svaku nadu običnom čovjeku. Struja je skuplja sada u HR nego Njemačkoj, plaće, ovrhe i svi mogući nameti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije