Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćna presuda

Zbog nezakonite izlazne naknade Addiko plaća 26.865 kn

Dominik Vuletić i Goran Aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Valentina Weisner Mijić
10.01.2018.
u 07:05

O izlaznoj se naknadi nije pregovaralo pa je, smatra sud, uzrokovala neravnotežu prava i obveza na štetu potrošača. Time je ništetna

Donesena je još jedna pravomoćna presuda za naplatu nezakonite izlazne naknade pri prijevremenoj otplati stambenog kredita; Udruga Franak izvijestila je o presudi Županijskog suda u Splitu prema kojoj Addiko banka mora vratiti bivšem dužniku izlaznu naknadu od 26.865 kuna, uvećanu za zatezne kamate.

Potvrđena je prethodna prvostupanjska presuda Općinskog suda u Zadru prema kojoj se radi o nepoštenoj, pa prema tome i ništetnoj, odredbi. Sud se poziva na jednaku prethodnu pravomoćnu presudu Županijskog suda u Vukovaru te pojašnjava da je, prema Zakonu o zaštiti potrošača, nepoštena jer se o njoj nije pregovaralo te je, suprotno načelima savjesnosti i poštenja, uzrokovala neravnotežu prava i obveza na štetu potrošača.

– Svatko tko je platio naknadu unazad pet godina nije u zastari, a nije sigurno hoće li sudovi priznavati ono što je plaćeno prije toga. Dvojbeno je i kako gledaju na izlazne naknade koje su ugovorene u točno određenom postotku. Smatram da su nezakonite jer Zakon o obveznim odnosima zabranjuje, pri prijevremenoj otplati kredita, naplatu ičega osim glavnice i eventualne štete, a šteta se ne smije ugovarati unaprijed – prokomentirao je saborski zastupnik Snage Goran Aleksić.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Dominik Vuletić i Goran Aleksić
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije