Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kašnjenje programa

Seljaci teško do novca iz proračuna EU: izgubljena 332 mil. €?

'04.10.2013., Vinkovci - Ministri Zeljko Jovanovic i Tihomir Jakovina posjetili su vocnjake Borinci gdje su s ucenicima nizih razreda osnovnih skola brali i kusali jabuke.  Photo: Goran Ferbezar/PIXSE
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
14.12.2013.
u 17:00

Bruxelles Ministarstvu poljoprivrede dao popravni rok do 30. ožujka 2014. pa bi natječaji mogli početi tek 2015.

Iako su iz Ministarstva poljoprivrede uporno najavljivali da će natječaji za projekte ruralnog razvoja za 332,1 milijuna eura iz EU početi već u prvom tromjesečju 2014., sve je izvjesnije da od pompozno najavljivanih silnih milijuna hrvatski agrar u idućoj godini neće vidjeti ni centa, tvrde seljaci. Nakon opetovanih neslužbenih “packi” EK na nacrte strategije kako je puno želja, a premalo stručnih analiza koje bi potkrijepile opravdanost budućih natječaja i projekata, i zamjenica ministra Tihomira Jakovine Zvjezdana Blažić ovih je dana u Osijeku javno izjavila kako je malo vjerojatno da će se strategija početi primjenjivati prije 2015.

Povećali su plaće

Nije tajna, naime, da su joj nezavisni procjenitelji, koje je hrvatska strana dužna angažirati, dali jedinicu, dok se u Ministarstvu poljoprivrede, među ostalim, brane i da ih koči kašnjenje europskog programa ruralnog razvoja EU 2014. do 2020. Drugim zemljama članicama EU to ništa ne znači. One u idućoj godini mogu raspisivati natječaje i prema starom programu, dok se evaluacija hrvatske strategije u najboljem slučaju očekuje u rujnu iduće godine.

Najbitnije je da su si za svoj traljavi i nestručan rad i prije ikakvih rezultata u Upravi za upravljanje EU programom ruralnog razvoja, EU i međunarodnu suradnju u međuvremenu zbog “složenosti poslova” s EU uskladili, odnosno povećali plaće do 30%, između 3000 i 5000 kuna, upozorava naš izvor iz Ministarstva, što su nam nedavno i službeno potvrdili iz kabineta ministra Jakovine.

Neki međutim, jedva govore i engleski, kamoli da zadovoljavaju uvjete o stručnosti i godine potrebnog iskustva na tim pozicijama. No dok tamo već tri dana ignoriraju upite iz Večernjeg lista o strategiji, na selu i među stručnjacima koji žive od europskih projekata doslovce kuha.

– Od lani još imam spreman projekt. U treću fazu gradnje i opremanja objekta za proizvodnju gljiva planiram uložiti 2 milijuna eura i zaposliti najmanje 10 ljudi, a u Ministarstvu se igraju kao mala djeca. Dokle će nas ministar koji nije znao voditi ni poljoprivrednu apoteku zavlačiti? Hoćemo li barem iz IPARD-a povlačiti novac dogodine – pita Nikola Andričić iz obrta Andričić iz Bjelovara.

Sramota u EU

– Sramotno je što Jakovinino ministarstvo još nije uspjelo predočiti kvalitetan program ruralnog razvoja, čime je odgovorno i za lošu percepciju Hrvatske u EU, a s druge strane i za glave nas seljaka – kaže Miroslav Kovač iz skupine Živo selo. Svatko tko je pregovarao s EU znao je da strategiju moramo imati, kako ona mora izgledati i kako je treba napisati – i to još prije nekoliko godina – te nije čudno što su iz EU danas zbunjeni našim programom i nesnalaženjem u svemu – objašnjava on uvjeren da su 332 mil. eura definitivno izgubljena u 2014.

Iz izvora bliskog Ministarstvu doznajemo kako nam je EK za program dao rok do 30. ožujka. No i tada bi ga, u najoptimističnijoj varijanti, u Bruxellesu mogli usvojiti tek u rujnu, a natječaji bi se raspisivali 2015.

– Mjere koje smo ponudili EU isisane su iz prsta. Da smo ranije napravili strategiju, puno bi nam lakše bilo sada pisati programe. No mi ne znamo što želimo i Unija nam je to jasno rekla – kaže naš izvor. Sve nade polažu se stoga u produljenje natječaja IPARD-a u 2014., za što lobiraju i iz Udruge konzultanata za ruralni razvoj (UKRRA), čijih je 20-ak članova zajedno odradilo više od 70% svih SAPARD i IPARD projekata u RH, kako se ne bi potratilo vrijeme. – Novac iz 2014. mora biti potrošen do 2017. – upozorava predsjednik udruge Kristijan Mavrek. Tvrdi da je potrebno šest mjeseci za kvalitetnu pripremu projekata za EU, čemu prethode razrađene nove procedure za prijavu i provedbu projekata po novim programima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), ishođenje potvrda državnih institucija... Slijedi prijava projekata, ishođenje kredita investitorima, provedba investicije do uporabne dozvole što iziskuje dugo vrijeme kojega imamo sve manje te se ozbiljno dovodi u pitanje koliko ćemo projekata do 2017. završiti i koliko ćemo novca povući
 

Komentara 18

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
17:08 14.12.2013.

Da je ovo imalo ozbiljna država,onda ovaj lik sutra više ne bi bio ministar ...a u ministarstvu bi svi dobili otkaz.Točka.

Avatar antuntun55
antuntun55
17:48 14.12.2013.

Zar bi to trebalo biti iznenađenje??? Pa kako će čovjek koji je nije znao voditi svoje domaćinstvo ,voditi hrvatsku poljoprivredu....No možda je uspije nekome prodati ,kao svoju dubioznu firmu,za masnu lovu.

ZD
zdepar
18:19 14.12.2013.

dakle zbog ove slike je jakovina postao ministar poljoprivrede, ja drugog razloga ne vidim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije