Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAD NEDJELJOM Prvi negativni učinci zabilježeni u bjelovarskom PPK-u

Zbog neradne nedjelje 15 radnika bjelovarskog PPK dobiva otkaz

30.01.2009.
u 15:31

Direktor bjelovarskog PPK-a Petar Smiljanić ovih će dana uručiti 15 otkaza, što pripisuje izravnoj posljedici primjene Zakona o neradnoj nedjelji.

Na listi prvih kolateralnih žrtava, po mnogima nerazumne odluke, ponajprije samih strukovnih sindikata, našli su se upravo zaposlenici koji su u tom trgovačkom lancu dobili radno mjesto zbog potrebe nadopune satnice nedjeljom i blagdanima. Tome je uvelike pridonijela i provedba zakonske odredbe, po kojoj od 1. siječnja, niti jedna prodavaonica PPK više ne radi od 0 do 24, već najdulje od 6 do 24 sata. S nimalo ugodnom odlukom, morala se suočiti uprava i sami zaposlenici, nakon što su potrošene sve zakonske mogućnosti odgađanja, primjerice, slanjem ljudi na godišnje odmore.

Otkaz - najveći gubitak
- Računajući na početne gubitke u poslovanju mjerene s desetak posto, osobno ne bih trebao imati razloga za zabrinutost. No, čini se da nitko ne shvaća, ili ne želi priznati, kako je zapravo najveći gubitak za tvrtku zatvaranje radnog mjesta u koje je uloženo 35 tisuća eura. To znači, da će se taj novac negdje morati ponovo osigurati, mahom zaduživanjem, pokaže li se tijekom godine potreba za novim otvaranjem. Na posljetku, na takav se način grubo poigrava sa sudbinama radnika i njihovih obitelji - pojašnjava Smiljanić.

Premda su zbog njegovih ranijih istupa i upozorenja na moguće štete od bilo kakva zadiranja u radno vrijeme trgovina, Peru Smiljanića mnogi smatrali katastrofičarem bez pokrića, čini se, kako su izrečena upozorenja ipak bila realna.

Sada je bjelodano kako će primjerice, radnici s otkazom u ruci pasti na teret državnog proračuna, točnije poreznih obveznika, PDV će se, procjenjuje Smiljanić, za godinu smanjiti za 600 do milijardu kuna, slijede drastične i nepovoljnije promjene u dogovaranju s dobavljačima te, u konačnici, smanjivanje domaće proizvodnje.

Bankrot malih trgovina
Posebna su priča mali trgovci, kojima će gubici od nekoliko desetaka tisuća kuna, otežati plaćanje dobavljača, pa mnogi razmišljaju o zatvaranju. U novonastaloj situaciji, Agrokorov Konzum ima razloga za aktualnu šutnju jer čvrsto drži u rukama 35 posto tržišta, te raspolaže s 400 kioska dobivenih na dlanu - rekao je Smiljanić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije