Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETNICI

Zbog masakra na Banovini osuđeni na 15 i 12 godina zatvora

srb
VL
Autor
Hrvoje Dečak
15.03.2010.
u 16:38

Zločin za koji su osuđeni Bulat i Vranešević počinjen je između 19. i 23. ožujka 1992., kad su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su optuženici, po navodima optužbe, pucali u njih.

Pane Bulat osuđen je u Beogradu na 15, a Rade Vranešević na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina - ubojstva šestero hrvatskih civila u hrvatskom mjestu Banskom Kovačevcu u ožujku 1992. godine.

Bulatu je produžen pritvor u kojem se nalazi od 2007., a Vranešević je pritvoren.

Obrazlažući presudu, predsjedateljica sudskog vijeća Olivera Anđelković ocijenila je kako je tijek postupka nesporno upućivao na krivnju optuženih dodajući da se njihova obrana svodila na tvrdnje da oni nisu sudjelovali u zločinu, no da je sud na temelju više dokaza utvrdio da su optuženi počinili zločin.

Obranu Bulata i Vraneševića su, kako je istaknula, demantirali mnogi svjedoci.

Komentirajući presudu, zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić kazao je novinarima kako je presudom Bulatu i Vraneševiću zadovoljena pravda za žrtve te je ocijenio korektnim postupak vođen u predmetu "Banski Kovačevac".

Srbija je, po Vekarićevim riječima, na ovaj način pokazala da se želi suočiti sa zločinima iz prošlosti i ovakvim presudama se distancirati od njih.

Istaknuo je kako je slučaj vezan uz zločin u Banskom Kovačevcu jedan od 28 razmijenjenih predmeta što, po njegovim riječima, upućuje na razvoj regionalne suradnje tužiteljstava u regiji.

Zločin za koji su osuđeni Bulat i Vranešević počinjen je između 19. i 23. ožujka 1992., kad su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su optuženici, po navodima optužbe, pucali u njih.

Ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

Kako je navedeno u optužnici, po Bulatovoj naredbi, koji je tada bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost drugog bataljuna 19. brigade vojske tzv. Republike Srpske Krajine, Vranešević je, zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe, tijela žrtava bacio u obližnji zdenac, koji su zatim minirali.

Komentara 10

SM
stari_mudrac
10:51 16.03.2010.

dobili su malo, ali bojim se da bi kod nas dobili manje

BO
bono
17:53 15.03.2010.

Kada če se procesuirati zločinci iz borova (sela) - Siniša Rakazović ( zapovjednik obrane borova sela 1991 i učesnik napada na dalj 08/91god.) Željko Ristić, Mile Višekruna (ranjen u napadu na Borovo naselje 1991 )... i ostali evidentirani .

MR
mrvecdam
02:32 16.03.2010.

punkufer-onda je norac dobio 2 mjeseca po covijeku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije