Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabočka bolnica

Zbog manjka anesteziologa primaju se samo vitalno ugroženi

Bolnica
Matija Topolovec/PIXSELL
22.05.2012.
u 09:01

Kako je rekao ravnatelj dr. Belina, od jučer se otkazuju svi zahvati koji nisu hitni i pacijenti se šalju u bolnicu Sestara milosrdnica

Privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti zabočkoj Općoj bolnici koja je rješenjem Državnog inspektorata od 17. svibnja postala i izvršna, izazvala je u bolnici pravu buru. Od jučer se tako otkazuju svi zahvati koji nisu hitni.

 Rad u ”ilegali”

– Budući da nam nedostaje anesteziologa, do daljnjega, dok ne riješimo ovaj problem, primamo samo vitalno ugrožene pacijente, a druge preusmjeravamo u zagrebačku bolnicu Sestara milosrdnica. Također odgađamo i lakše zahvate koji mogu pričekati. U pregovorima smo i s ostalim bolnicama da nam izađu u susret kako zbog svega što se događa ne bi trpjeli pacijenti, rekao nam je ravnatelj bolnice dr. Stanko Belina dodajući da bi bolnica trebala imati 14 anesteziologa, a u ovoj situaciji trenutačno ih je samo šest, među kojima su neki i bolesni ili ne mogu dežurati. Budući da, sukladno rješenju inspekcije, bolnica sada zapravo radi ilegalno, mnogima u Zagorju ostaje nejasno zašto je Državni inspektorat napisao takvo rješenje kad je svima jasno da se bolnici baš i ne može tako lako zabraniti njezina djelatnost. To pitanje jučer smo htjeli postaviti i glasnogovornici Državnog inspektorata, no ona nam se cijeli dan nije javljala na telefon. No, oglasila se zagorska županica Sonja Borovčak.

 Pogrešne informacije

Ona kaže da su se medijskim napisima proširile pogrešne informacije o navodnom zatvaranju bolnice u Zaboku te su neutemeljeno pokrenute i inicijative protiv zatvaranja bolnice u obliku peticije. – Moj stav te stav Upravnog vijeća jest da takvi liječnici nisu smjeli biti angažirani. Manjak liječničkog kadra trebao se riješiti na drugačiji način Unutarnja revizija već je tijekom 2010. uvidom u stanje ukazala na ugovore o djelu kao na područje koje nije usklađeno s važećim zakonskim propisima. Odgovorna osoba za manjkavosti i neprovođenje prije donesenih preporuka unutarnje revizije, ali i za organizaciju rada u bolnici ravnatelj je Opće bolnice, a što se tiče preuzimanja odgovornosti, isto to vrijedi i za sve ostale zdravstvene ustanove u Zagorju čiji je osnivač Krapinsko-zagorska županija, kaže Sonja Borovčak.     

Odgovornost ravnatelja

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice dr. Boris Filipović-Grčić rekao je kako nije inspekcija kriva što neke stvari u bolnici očito nisu bile postavljene kako treba. Ravnatelj je odgovorna osoba za rad u bolnici i mora voditi brigu o tome da njezino poslovanje bude usklađeno sa zakonom, rekao je Filipović-Grčić.

Komentara 1

LA
lacius
18:08 22.05.2012.

Naša \"pametna\" županica je odjednom veliki legalista a o svemu tome je znala duže vrijeme jer je u upravnom vijeću bolnice! Mislim da u ovom slučaju županica snosi veliku odgovornost i da bi trebala dati neopozivu ostavku. No poznavajući njezinuu narcisoidnost to je nemoguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije