Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potonuli tegljač

'Zbog kvara nisu mogli upravljati brodom i nisu imali šanse u oluji'

Bourbon Rhode
Foto: bourbonoffshore.com
1/4
02.10.2019.
u 19:50

Bivši ruski pomorac i zviždač Mihail Vojtenko progovorio o stanju tegljača Bourbon Rhode kojim je upravljao Šibenčanin

Tegljač Bourbon Rhode, kojim je upravljao hrvatski zapovjednik Dino Miškić, imao je ozbiljnih tehničkih problema i prije nego je ušao u olujno područje na Atlantiku, kojih 1200 nautičkih milja od Martiniquea. Upravljanje brodom je zbog kvara na potisnicima bilo gotovo nemoguće, a u situaciji kad se tegljač našao u uzburkanom moru i na valovima koji su dosezali i 20 metara, nije imao šanse.

Loš remont

More ga je bacalo kao orahovu ljusku. Brod je potopljen, a trenutačna crna bilanca nesreće iznosi troje mrtvih pomoraca. Tijela dvojice izvađena su iz mora u utorak.

Informacije o tehničkom kvaru dolaze od zviždača iz same tvrtke Bourbon i njihovu je autentičnost nemoguće provjeriti. Podatke od pomoraca, ljudi s terena, a ne kompanije, prenio nam je Mihail Vojtenko, bivši pomorac, sada predan otkrivanju tajni brodarskih kompanija u svrhu transparentnosti koji je prvi objavio informaciju o otmici ruskog broda Arctic Sea. 


– Pomorci su mi javili da je brod prije nego što je krenuo na zadnju plovidbu prema Južnoj Americi bio izvađen na suhi dok i obavljali su popravke. Sumnjaju da nije popravljen kako treba jer je brod morao što prije u čarter u Južnu Ameriku – govori Vojtenko. 
Pri prelasku oceana, kaže, javili su se problemi koji su uvelike ograničili mogućnost upravljanja brodom.


– Pojednostavljeno, imali su problem s potisnicima, što je ključni dio jer ovaj tip tegljača nema kormila. Bez toga, brodom se nije moglo upravljati, pogotovo u oluji kakva ih je zadesila. Ne mogu sa stopostotnom sigurnosti potvrditi informacije o kvaru, no izvori koji su mi to dojavili još nikada nisu pogriješili – dodaje i kaže “kako nije čuo baš puno dobrih stvari o kompaniji”.


Prema mjestu nesreće jučer je krenulo još brodova koji pretražuju perimetar s nestalim mornarima. Zadnji dani nisu donijeli dobre vijesti – u utorak je tanker Navig8 Guard, brod koji plovi pod liberijskom zastavom, iz mora izvukao još dva mrtva tijela pomoraca te su ih potom prebacili na francusku fregatu Ventose. I kompanija Bourbon potvrdila je smrt još trojice svojih mornara, pa crna statistika kaže da su dosad pronađena trojica živih pomoraca, četvorica mrtvih dok se za ostatkom posade koja je brojila 14 članova još traga.

Dolazi još plovila

U potrazi sada sudjeluje šest teretnih brodova i dva tankera, fregata francuske vojske, potražni zrakoplov francuske ratne mornarice Falcon 50 i zrakoplov američkog Nacionalnog centra za uragane, a prema radarskim podacima, prema mjestu nesreće krenulo je još plovila. Kompanija Bourbon objavila je kako stoji uz obitelji pomoraca te izrazila zahvalnost svima uključenima u spasilačku misiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije