Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papi će zabraniti mise

Zbog koronavirusa na snazi nova pravila za hodočasnike u Vatikanu

Koronavirus u Vatikanu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.03.2020.
u 18:24

Papi će od sljedećeg tjedna vjerojatno zabraniti predvođenje misa u kapeli doma Santa Marta koje je vodio gotovo svakoga jutra

Koronavirus je ušao i u Vatikan. Da je jedna osoba u Vatikanu zaražena koronavirusom potvrdio je u petak šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni.

- Od jutros (petak) privremeno su obustavljene sve usluge u ambulantama Zdravstvene direkcije i higijene Države Grada Vatikana kako bi se dezinficirale ambulante nakon što je jučer jedna pacijentica otkrivena pozitivna na Covid-19. Otvorena ostaje Hitna pomoć. U međuvremenu su pokrenuti predviđeni zdravstveni protokoli, obznanio je Bruni.

Sveta Stolica je također primijenila neka pravila vezana za javne događaje kao što su opće audijencije srijedom i nedjeljni angelusi pape. Prije svega traži se od hodočasnika da budu na razmaku jedan metar jedan od drugoga. Izučava se mogućnost da papa Franjo tijekom opće audijencije svoju katehezu izrekne preko ekrana koji se nalaze na Trgu sv. Petra i u streamingu. Za angelus to možda neće biti potrebno, jer ga papa izgovara s prozora apostolske palače. Možda će se i razrijediti dolazak hodočasnika.

GALERIJA Koronavirus u Italiji

Koronavirus u Vatikanu
1/12

 

Posebnu se pažnju posvećuje papi Franji i papi emeritusu Benediktu XVI. Ne želi se da dođu u kontakt s ljudima. Ovaj tjedan je papa Franjo proveo u duhovnim vježbama, pa se nije postavljao problem njegovih susreta, ali od sljedećeg tjedna će mu vjerojatno zabraniti predvođenje misa u kapeli doma Santa Marta koje je vodio gotovo svakoga jutra. Franjo zbog prehlade ove godine boravi u domu Santa Marta odakle i prati duhovne vježbe Rimske kurije koja ih kao i svake održava u samostanu u mjestu Ariccia pokraj Rima. Benedikt XVI. se nalazi u bivšem samostanu Mater Ecclesiae unutar vatikanskih zidina i pazi se da ne dođe u kontakt s ljudima koji nisu stalno u njegovoj blizini.

U vatikanskoj crkvi Svete Ane, koja se nalazi odmah nakon ulaza u Vatikan, kao i u bazilici Svetog Petra otklonjena je sveta voda iz posuda, kao i u svim talijanskim crkvama. Nema rukovanja kod razmjene znaka mira tijekom misa, a ni hostije se ne daju rukom.
Inače u Italiji ima 3.296 oboljelih, 148 umrlih i 414 osoba koje su ozdravile od koronavirusa. To su posljednji službeni podaci objavljeni u četvrtak uvečer.

VIDEO Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije