Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glas koncila

"Zbog kontracepcijskih pilula izumiru ribe u rijekama i jezerima"

'zagreb...181207 pliva.....proizvodnja tj. pakiranje lijekova...lijekovi.tablete..pilule...  snimio miso lisanin'
'Miso Lisanin'
09.06.2010.
u 10:19

Svake je godine popis stvarnih i umišljenih bolesti sve duži, broj hipohondara sve veći, a tabletomanija postaje prirodna pojava, piše Pro scientia.

Tvrdnja novoga Glasa Koncila da upotreba kontracepcijskih pilula dovodi do kemijske sterilizacije i izumiranja pastrva i kedera mogla bi ponovno podići oblak prašine kao što se nedavno dogodilo s tekstom o štetnosti mamografije. Riječ je, naime, o istoj rubrici toga tjednika "(Pri)govor znanosti" kršćanske inicijative "Pro scientia", koja je u najnovijem broju Glasa Koncila posvećena farmaceutskom zagađenju voda.

- Tableta je postala prvo, a često i jedino rješenje za bol, patnju, rizik, beznađe, depresiju, strah... Tabletama se popravljaju biokemijski nalazi, loše prognoze, loša raspoloženja i loši stilovi života - piše Pro scientia, dodajući kako je svake godine popis stvarnih i umišljenih bolesti sve duži, broj hipohondara sve veći, a tabletomanija postaje prirodna pojava

- Međutim, takvi poremećaji u društvu izazivaju poremećaje u okolišu. Pretvaranje rijeka i jezera u farmaceutske kaljuže može prouzročiti pomor kukaca, riba i ptica koje žive uz vodene ekološke sustave. Dokazano je, na primjer, da upotreba kontracepcijskih pilula dovodi do kemijske sterilizacije pastrva ili kedera i do laganog izumiranja tih vrsta riba - piše Pro scientia, ne potkrepljujući te svoje tvrdnje citiranjem izvora.

Navode švedskog znanstvenika Joakima Larssona koji je 2007. "otkrio da i farmaceutska industrija, u kojoj se proizvode lijekovi, znatno doprinosi visokim koncentracijama antibiotika u rijekama i jezerima".

- Njegova mjerenja, izvršena u Indiji, pokazuju da je količina ciprofloksacina u otpadnim vodama, koje izlaze iz industrijskih postrojenja, znatno veća (viša od 30 miligrama na litru) od količine istog antibiotika koji se nalazi u kanalizacijskim vodama gradova. Štoviše, koncentracija tog antibiotika u okolišnim vodama veća je od one preporučene koja se može izmjeriti u krvi pacijenta - piše Pro scientia u novom broju Glasa Koncila.

Komentara 2

RU
rus4
10:52 09.06.2010.

Popovi,pravite vi djecu kad ste tak glupi... Al nemožete: jer vi ste ili pederi ili pedofili .............................

AG
Agramer198
15:01 09.06.2010.

Ak ti se je..be onda mozeš i iznijeti trudnoću... Isto tako ak si toliko glupa da nemreš reći \"ne\" budali koja nemre staviti kondom niti ne zaslužuješ da te se ikaj pita. Mislim ne kužim čemu halabuka. A to da danas postoje \"lijekovi\" za sve moguće \"bolesti\" je možda laž? Pa jbt pitam se kako su sve ove prijašnje generacije preživljavale do sada..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije