Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV RASPLET PRIČE

Zbog kokaina bio osuđen na šest godina, no bio je uzoran pa mu je odobren uvjetni otpust

zatvor
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
15.07.2020.
u 09:41

Zahtjev za uvjetnim otpustom mu je odobren, no iako mu kazna ističe koncem listopada 2021., zanimljivo je da Hrvatska neće moći kontrolirati Mirkovića jer je on državljanin Crne Gore.

Svojevremeno ga je USKOK optužio da je bio dio zločinačkog udruženja koje je iz Brazila u Hrvatsku i Crnu Goru prokrijumčarila 141 kilograma kokaina, vrijedan više od pet milijuna eura. Kada je  zbog toga uhićen i pritvoren, odlučio je priznati krivnju i nagoditi se s USKOK-om.

Po toj nagodbi je u srpnju 2016. na Županijskom sudu u Splitu osuđen na šest godina zatvora i plaćanje sporedne novčane kazne od 30.000 kuna. Kaznu je izdržavao u Kaznionici u Glini u kojoj je bio uzoran zatvorenik koji nije radio nikakve probleme. I zbog toga je tražio i dobio uvjetni otpust, iako mu kazna treba isteći 30. listopada 2021.

To je ukratko priča Gorana Mirkovića (40), Crnogorca iz Kotora kojem je odobren uvjetni otpust.  Da prije no što je izdržao cijelu kaznu bude pušten iz zatvora predložila je Kaznionica u Glini. Obrazložili su da Mirković zadovoljava uvjete za uvjetni otpust, a njegovo ponašanje tijekom izdržavanja kazne, cijenjeno je kao posebno uspješno.

- Zatvorenik se pridržava  kućnog reda, urednog je ponašanja na odjelu, uvažava ovlaštene službene osobe, korektnog je odnosa prema drugim zatvorenicima, pozitivno utječe na druge zatvorenike. Počinjenje kaznenih djela priznaje i navodi da su ona produkt nepromišljenog ponašanja u mladosti te kao motiv za počinjenje navodi isključivo materijalnu korist, radno je raspoređen te ocijenjen ocjenom naročito uspješan. Preko telefona i pisama kontaktira s obitelji i djevojkom, oni su ga posjećivali tijekom izdržavanja kazne. Ima osiguran postpenalni prihvat u Crnoj Gori na adresi prebivališta kod roditelja. Tijekom izdržavanja kazne nije stegovno, nema utvrđene izvan kaznioničke pogodnosti - naveli su u glinskoj Kaznionici.

Prijedlogu da se Mirković pusti na uvjetni otpust,  tužiteljstvo se nije protivilo, a sam Mirković je na sudu gdje se raspravljalo o molbi za uvjetni otpust kazao  da se po izlasku  iz zatvora vraća u Crnu Goru gdje će živjeti kod roditelja te raditi kao vozač. Zahtjev za uvjetnim otpustom mu je odobren, no iako mu kazna ističe koncem listopada 2021., zanimljivo je da Hrvatska neće moći kontrolirati Mirkovića jer je on državljanin Crne Gore.

Drugim riječima neće imati obvezu da se do isteka uvjetnog otpusta u redovima razmacima javlja sudu, što bi mu bila obveza da je hrvatski državljanin.

Što se pak tiče djela zbog čega je završio i zatvoru, uz njega su još bili optuženi Tomislav Svaguša, Antonio Palaversa i Ante Stanić.  I njih su trojica priznala krivnju kao i Mirković Svaguša, kojem su prema optužnici Palaversa i Stanić nosili 500 grama kokaina, osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije i pol godine, od koje je šest mjeseci trebao provesti u zavoru, dok mu je ostatak kazne zamijenjen uvjetnom kaznom uz rok kušnje od pet godina. Palaversa je pak osuđen  na tri godine,  a Stanić na godinu i pol dana zatvora. Njih su dvojica uhićeni s drogom nakon što su se iskrcali s trajekta u Pločama.

Pokušali su na putu iz Dubrovnika zaobići carinsku kontrolu u Neumu, no  uhićeni su.  Mirković je s kilogramom kokaina uhićen u luci  Gruž, a još su tri kilograma kokaina nađena u strojarnici kruzera Poesia u listopadu 2015.  Svi optuženici su bili kažnjeni i sa sporednim novčanim kaznama u iznosu od 18.000 do 30.000 kuna, a bila im je oduzeta i protupravno o stečena imovinska korist. Prema  optužnici 200 kilograma kokaina bilo je  spremljeno na Poesiju radi šverca u Europu. U more kod  Crne Gore bačeno je 40 kilograma kokaina, s 14 kilograma je u Italiji uhićen Nikola B., dok je u Crnu Goru i Hrvatsku prošvercan 141 kilogram kokaina.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:27 15.07.2020.

A MOGU POSLIJE POLJUBIT U DUPE ODE CRNOGORAC U U SVOJU CRNU GORU DA OSBUJE TVRTKU SA BORIM I GVIDOM PRIKAZOM DA POKRENU BIZNIS SA KOKOM I DA JEBU OVAKVI NOVINARIMA SVE PO SPISKU KOJI CE SADA DA KAZU CRVENAENA KARTAA JA IM KAZEM BOLI ME BAS NESTO ZA CRVENE KARTONE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije