Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RANO GLASOVANJE 16 milijuna Amerikanaca već odlučilo

Zbog izbora u Floridi izvanredno stanje

30.10.2008.
u 17:55

Više od 16 milijuna Amerikanaca već je glasovalo u 30 država koje omogućuju neku vrstu prijevremenog glasovanja. U nekim državama, poput Floride, guverneri uvode izvanredno stanje zato što je interes za glasovanje prija izbornog dana tolik da biračka mjesta ne mogu prihvatiti toliko birača.

Čeka se i po pet, šest sati, a većina onih koji čekaju su Afroamerikanci ili mladi ljudi, od kojih većina nikada nije glasovala. Izlazne ankete pokazuju da nešto više od 60 posto ovih glasova ide Baracku Obami.

Na izborima 2000. i 2004. godine George Bush, koji je oba puta pobijedio, među prijevremenim glasačima imao je isti postotak kao Obama sada.

Presudne države
U nekim državama poput Georgie do četvrtka je glasovala polovica cjelokupnog biračkog tijela, u Ohiju, koji drži jedan od ključeva pobjede, 94 posto Afroamerikanaca koji su se registrirali glasovat će za Obamu, što je desetak posto više nego prije četiri godine i moglo bi biti presudno ne samo za pobjedu u toj državi.

Večer šestoga dana uoči izbora bila je Obamin trijumf. Na tri televizijske mreže emitirana je plaćena polusatna emisija za koju su čak i neki republikanski stratezi rekli da je svojim dubokim emocionalnim nabojem i snagom koju je pokazao Barack Obama postala povijesni događaj u američkim predsjedničkim kampanjama, a gledalo ju je oko 50 milijuna ljudi.

U središtu su bile četiri američke obitelji koje su teško pogođene, kako financijskom i gospodarskom krizom, tako i nekim problemima u američkom društvu koje politika dosad nije uspjela riješiti, poput zdravstvenog osiguranja.

Bolesna majka
Obama je usto bio vrlo osoban ispričavši kako je njegova majke, bolesna od raka, posljednji mjesec svoga života provela ispunjavajući formulare kojima ju je bombardiralo zdravstveno osiguranje.

Demokratska volonterka Terry Morton u svome domu na sjeveru Washingtona organizirala je zajedničko gledanje Obamine poruke. Okupilo se petnaest volontera, a prije i poslije poruke svatko je u ruke dobio popis birača koje treba pozvati telefonom i pridobiti ih na Obaminu stranu ako su neodlučni.

– Došla sam ovdje jer osjećam duboku odgovornost za ovu zemlju i njezinu budućnost. Da nisam došla, nazvala ove ljude i pozvala ih da glasuju za Baracka Obamu, osjećala bih veliku krivnju – kazala je Jenny Galliardi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije