Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava u un-u

Zbog filma na internetu islamisti UN traže da se blasfemija kažnjava

'Palestinian girls attend a class on how to read the Koran, Islam's holy book, at a camp in a local mosque in Gaza City on June 11, 2012. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS'
AFP/Pixsell
24.09.2012.
u 19:11

Dosad su organizacije koje se zalažu za ljudska prava te "zapadni" političari odlijevali ovim zahtjevima, a ostaje vidjeti hoće li se išta po tom pitanju mijenjati

Sljedeći tjedan na Glavnoj skupštini UN-a naći će se i rasprava o Zakonu o blasfemiji. Zakon je na dnevni red dolazio otpirlike jednom godišnje u proteklom desetljeću, a izravan povod ove godine jesu sukobi nastali zbog videa na YouTubeu o proroku Muhamedu, piše The Sunday Morning Herald.

Za zakon navijaju islamski čelnici, dolazeći tako u sukob sa zagovornicima prava na slobodu govora. Traže da se bogoguljenje učini kaznenim djellom i to bez obzira na državne granice. 

Dosad su organizacije koje se zalažu za ljudska prava te \"zapadni\" političari odlijevali ovim zahtjevima, a ostaje vidjeti hoće li se išta po tom pitanju mijenjati. 

Represivni režimi, tvrde oni, koriste blasfmiju kao metodu  zatvaranja disidenata iza rešetaka. 

- Takav bi nas zakon unazadio. Ljudska prava ne štite religije, već ljude. A i pitanje je tko određuje što ej bogohuljenje, a što nije, zapitala se Courtney Radsch iz Freedom Housea. 

>>Film možda nije ni snimljen iako zbog njega i dalje padaju glave

Komentara 4

LI
Livi
19:22 24.09.2012.

A u Europskom ustavu se cak vjera ni ne spominje, a ovi bi htjeli kaznjavati ako netko citira i odlomke iz Kur`ana koji bi njih mogli povrijediti.

OB
-obrisani-
19:31 24.09.2012.

Ala su dosadni ovo sledvenici razvratnika i pedofila . Gori su od jehoevlih svedoka

IC
ice12
19:40 24.09.2012.

Samo jedna religija trazi da bude zasticena zakonom, to znaci da s njom nesto nije u redu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije