Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muke pomorcaa

Zbog dvanaest dana mora platiti 90 tisuća kuna

'Toni Bacic mora platiti 90 000 kuna zbog krivog pomorskog zakona. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
12.03.2010.
u 08:20

I u Sindikatu pomoraca Hrvatske navode kako je novi zakon manjkav te da je Toni Bačić samo jedna u nizu žrtava toga zakona.

Toni Bačić, pomorac iz Zadra, morat će platiti 90.000 kuna poreza jer mu država nije priznala 12 dana koji mu nedostaju da bi ispunio kvotu od 183 dana navigacije. Kaže kako je znao da neće uspjeti namaknuti dane za navigaciju i da će porez morati platiti, ali nije ni sanjao da će iznos biti toliki. Tvrdi da je zakon o pomorcima, donesen još 2008. godine, manjkav i nelogičan te da država njime samo zarađuje na nedužnim pomorcima.

– Ako vidim da mi država neće izaći u susret, primjerice da taj iznos neću moći platiti u ratama, ja im toliki novac neću platiti i to zato što trenutačno nemam odakle. Vraćam četiri kredita, supruga ne radi, a tu je i dvoje male djece. Neka mi banka uzme stan, pa ću i ja postati socijalni slučaj – kazao nam je ogorčeno Bačić, koji, kaže, zbog neznanja nije otvorio bolovanje.

Država je, kaže Bačić, donijela zakon u kojem piše da pomorac, ako se razboli na brodu, može uzeti bolovanje i da mu se ti dani priznaju kao navigacija, isto vrijedi i ako se razboli pri ukrcaju ili iskrcaju, ali ne i ako se razboli ili ozlijedi kod kuće. Bačić je lani imao prometnu nesreću, devet dana nakon iskrcaja s broda, no nije otvarao bolovanje jer se o tom zakonu nije informirao na vrijeme.

– Plaćen sam permanentno, bio na brodu ili kod kuće, a strana kompanija za koju radim može me nazvati u bilo kojem trenutku i ja na brod moram otići tako da nema veze u koje sam vrijeme bolovao. Država bi, kada već šalje uplatnice za mirovinsko i zdravstveno, trebala pomorcima slati i knjižice da se upoznaju s novim zakonom, a ne da se ljudi ovako šokiraju – kaže Bačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije