Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno vrijeme

Zbog 'crnog leda' u Njemačkoj zaredale nesreće. Što je to zapravo i zašto je vrlo opasan?

snijeg
Marko Jurinec/PIXSELL
16.02.2021.
u 09:02

Pojavljuje se noću i u jutarnjim satima kada je na cestama najmanje vozila, a posebno na mostovima i nadvožnjacima

Ledena kiša, ''crni'' led i snijeg zahvatili su Njemačku. Stručnjaci su upozorili da i danas građani pripaze na takozvani ''crni'' led. U ponedjeljak navečer bilo jer brojnih prometnih nesreća širom Njemačke. Najmanje jedna osoba je poginula, a bilo je i ozlijeđenih, piše Bild

Niz nesreća dogodio se u gradu Niedernhausenu (četvrt Rheingau-Taunus), a hitna pomoć zabila se u parkirani automobil na putu do bolnice, priopćila je policija.

Inače, ''crni'' led je pojava koja se događa zimi na prometnicama. Vrlo je opasna zato što ju je vrlo teško primijetiti. To je tanki zaleđeni sloj na cestama, a stvara se nakon ledenih kiša ili topljenja snijega. Formiranju toga sloja značajno pridonose i automobili. Gume otapaju snijeg i led na cesti, ali se snijeg opet brzo zaleđuje no, u vrlo tankome, često prozirnom sloju. 

Pojavljuje se noću i u jutarnjim satima kada je na cestama najmanje vozila, a posebno na mostovima i nadvožnjacima. Vrlo je opasan za vozače, ali i za pješake, s obzirom na to da se zaleđuju i nogostupi.
 

Komentara 3

Avatar mrkyyy
mrkyyy
10:16 16.02.2021.

Majko božja bistrička. O čemu ste vi u stanju napisati članak. Crni led se inače na hrvatskom jeziku kaže poledica. Zamislite. Po-le-di-ca. A dajte nam sad objasnite što je to Snow ili Wind, zašto, kako i kada se pojavljuju.

ST
Startrack
15:49 16.02.2021.

Isto bi rekao daje clanak malo pomucen. Crni led se pojavljuje na temperaturama ispod 20C i jeste extremno opasan. Nepada kisa nego padne lagani snjeg koji se pod gumama auta sabije. I sto ovaj kaze na temperaturama oko nule toje poledica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije