Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve više oboljelih

Zbog cjepiva protiv svinjske gripe oni danas hodaju na štakama

'03.09.2012., Zagreb - Vlado Perisic,portret. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
1/4
Autori: Sonja Hoffman, Renata Rašović
04.09.2012.
u 08:31

Tek sam nedavno vidio što sam prije cijepljenja potpisao: na formularu piše da sam upoznat s nuspojavama, a to nije istina

Nakon što je potkraj srpnja Hrvatska agencija za lijekove izvijestila da je dvoje građana preminulo, a troje teško oboljelo od Guillian-Barreova sindroma (GBS), koji se pojavljuje kao nuspojava cjepiva protiv tzv. svinjske gripe, oboljeli, ali i obitelji umrlih, razmišljaju o zajedničkoj tužbi protiv proizvođača, tvrtke Novartis. Riječ je o cjepivu kojim je u jeku pandemije od prosinca 2009. i u prvim mjesecima 2010. cijepljeno oko 20 tisuća Hrvata. Stoga brojka od pet žrtava, čini se, neće biti konačna.

Novinari Večernjeg lista jučer su razgovarali s još jednom žrtvom, Vladom Perišićem iz Zagreba koji je nakon cijepljenja preko noći postao 80-postotnim invalidom.

Rizični pacijent

– S obzirom na to da zbog srčane bolesti spadam u rizičnu skupinu, te 2009. odlučio sam se u Domu zdravlje Trnje cijepiti protiv obične, ali i pandemijske gripe. Jutro nakon cijepljenja osjetio sam kako mi noge trnu, ali sam ipak otišao na posao. No, sutradan više nisam mogao stajati na nogama, niti sam mogao mokriti. Završio sam u Vinogradskoj gdje nisu mogli postaviti dijagnozu pa sam zatražio drugo mišljenje, od dr. Josipa Paladina. Tamo su mi napravili tri pretrage i postavili dijagnozu: GBS – prisjeća se Vlado Perišić (60), inače djelatnik HRT-a. Nakon dvije i pol godine bolovanja, vratio se na posao, ali ne na isto radno mjesto jer je u međuvremenu postao teški invalid.

– Sve ovo vrijeme nisam razmišljao o tužbi protiv proizvođača jer sam dragovoljno pristao na cijepljenje. Međutim, nakon napisa u medijima, ponovno sam potražio taj formular o pristanku i vidio da sitnim slovima piše da sam “upoznat s nuspojavama”, a nisam bio. Sad ću se posvetiti tužbi – kaže V. Perišić.

Te 2009. godine, naime, HZZO je raspisao natječaj za nabavu cjepiva, a pobijedio je Imunološki zavod koji je distribuirao Novartisovo cjepivo. Zanimljivo je da je, kako neslužbeno doznajemo, Novartis u ugovoru s Imunološkim zavodom potpisao i stavku kojom se ograđuje od eventualnih nuspojava na svoje cjepivo.

– Imunološki zavod želio je da se isto unese i u ugovor s HZZO-om, no mi smo to odbili – rekao je tadašnji direktor HZZO-a Tihomir Strizrep.

Unatoč tome, tvrdi odvjetnik Josip Mađarić kojemu se javljaju oštećeni pacijenti, svi oni za narušeno zdravlje mogu tužiti i proizvođača i distributera, ali i liječnike koji su im u domovima zdravlja injektirali doze. Međutim...

– One koji se odluče na tužbu, zbog činjenice da je taj sindrom povezan i s respiratornim infekcijama, čeka duga i teška borba za dokazivanje odgovornosti – poručio je Mađarić.

Veza s cjepivom

Dr. Srećko Sladoljev, “zviždač” iz Imunološkog zavoda koji je u međuvremenu odlukom suda vraćen na posao, još je 2009. predvidio da će pacijenti koji su primili cjepivo sigurno oboljeti od GBS-a, autoimune bolest koja razara živčane završetke i paralizira mišiće.

– Riječ je o bolesti koja se “prirodno” javlja na milijun slučajeva, pa su upravo niska pojavnost i prepoznatljiva etiologija ključne za prepoznavanje opasnosti od cjepiva u špricama. Britanska regulatorna agencija je 2010. povezala GBS s pandemijskim cjepivom. U Hrvatskoj je petero oboljelo od GBS-a, dvoje je umrlo. To je nekoliko stotina puta veća incidencija od “prirodne” – kaže dr. Sladoljev, dodajući da sve stradale, osim jedne osobe, povezuje pandemijsko cjepivo.

– Dvije nas stvari nepogrešivo usmjeravaju na povezanost cjepiva i GBS-a: “prirodni” GBS razvija se sporo, potrebna su mu desetljeća, smrtni ishod je neizbježan. GBS “uzrokovan cjepivima” razvija se naglo, potrebno je nekoliko mjeseci da se akutizira. GBS je rijetka bolest, podaci otprije nekoliko godina govorili su o jednom oboljelom na milijun ljudi. Ako među 10.000 cijepljenih već imate 5 oboljelih od GBS-a, postavljate si pitanje: što je tome uzrok? To je “proboj” od 500 puta u odnosu na normalnu statistiku. Što biste zaključili nego da je riječi o cjepivima? – kaže.

Ključne riječi

Komentara 101

Avatar Vuglec
Vuglec
08:58 04.09.2012.

Što im preostaje nego redom sve tužiti, ali ima jedno ali, pred "uređenim" hrvatskim pravosuđem buaahhaahhahahha. Bojim se da presudu za života neće dočekati jer naše pravosuđe ne štiti građane.

ME
melanija
09:13 04.09.2012.

mozda oboli i tadasnji ministar? ili se on cijepio necim drugim?

Avatar Vuglec
Vuglec
08:55 04.09.2012.

Možda se varam, nije li i sam Ministar zdravstva onda uvjeravao preko televizije da je cijepljenje bezopasno!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije