Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasilje u metkoviću

Zbog cipelarenja triju djevojčica dobile samo ukor

nikša kaleb
VL
22.10.2011.
u 09:00

Iako je škola tek četvrti dan o nasilju izvijestila Centar za socijalnu skrb, to joj nitko ne spočitava.

Zbog cipelarenja učenica Osnovne škole u Metkoviću, kćeri bivšeg rukometnog reprezentativca Nikše Kaleba i vatrogasnog zapovjednika iz Metkovića, škola je dvjema napadačicama izrekla pedagošku mjeru – ukor! U nalazu prosvjetnog inspektora, i djevojčice žrtve, koje su zbog ozljeda bile zadržane u bolnici i na promatranju, jedna pod sumnjom da ima potres mozga, a drugoj je bilo nagnječeno rebro, nazivaju se "sudionice u sukobu"! O odgovornosti škole u nalazu inspektora nema ni slova iako je škola tek četvrti dan obavijestila Centar za socijalnu skrb o nasilju u školskom dvorištu, iako su iscipelarenu kćer Kaleba s glavoboljom poslali doma, i to ne u pratnji učitelja, nego dvoje učenika, pravdajući se da je nisu odveli na Hitnu pomoć jer nisu imali odobrenje roditelja koji su bili na putu u Splitu, što Nikša Kaleb naziva notornom laži. Usto, Povjerenstvo škole, navodi se u nalazu, nakon utvrđivanja svih činjenica i dodatnih razgovora poduzet će dodatne mjere protiv drugih sudionica u sukobu!

Kući je vodili učenici

Nejasno je odnosi li se ta formulacija i na žrtve ili na treću učenicu koja je prema svjedočenju drugih učenika sudjelovala u premlaćivanju. Ako se na ovakav način škola kao odgojno-obrazovna ustanova suočava s nasiljem, vodeći se time da skine odgovornost sa sebe i zadovolji protokolarnu formu, teško da će se riješiti problem nasilja u školama, koji je nažalost sve češći. Nakon slučaja u Metkoviću, u listopadu su u četiri grada škole bile mjesta nasilja. Tek će se vidjeti kako će škole u ovim slučajevima odreagirati na nasilje, a Kaleb, s nalazom prosvjetnog inspektora Martina Šimovića i svjedočenjima stručnog osoblja škole, nema dojam da je sve odrađeno profesionalno. Nakon što mu je kći iscipelarena s još jednom učenicom sedmog razreda u dvorištu škole 30. rujna u 12.45 sati, s njom su u pedagoškoj službi, navodi se u nalazu, razgovarale psihologica Maja Jurinović, logopedica Aninka Mateljak, socijalna pedagogica Snježana Nikolić te predsjednica Povjerenstva škole Nikolina Vugdelija, inače pedagogica. Psihologica i pedagogica su prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom saslušale Kalebovu kćer i pitali je kako se osjeća i može li razgovarati. U nalazu stoji da su je više puta pitali treba li liječničku pomoć, a da im je učenica odgovorila da nije dobro, ali da može razgovarati i da ne treba liječničku pomoć. Prosvjetni inspektor navodi da je psihologica Jurinović nazvala majku djevojčice, rekla joj što se dogodilo i pozvala je da dođe u školu, a majka je, prema nalazu, rekla da su u Splitu i da ne mogu doći te je dva puta na pitanje psihologice rekla da ne trebaju voditi djevojčicu k liječniku i neka je zadrže u školi jer kod kuće nema nikoga. U 14.20 sati, stoji u nalazu, djevojčica se požalila pedagogici Nikolić na glavobolju, pa je pedagogica Vugdelija o tome opet obavijestila njezinu majku zajedno s razrednicom i pitala je hoće li dijete odvesti liječniku. Majka djevojčice je rekla da je upute kući, a da će ona i suprug pozvati baku da dođe k djevojčici. Škola je dijete poslala kući u pratnji dežurnog učenika i predsjednika razreda! Zašto iscipelarenu djevojčicu koja se žalila na glavobolju kući nije otpratio netko od osoblja škole, a ne učenici, time se u nalazu ne bave!? Na nalaz Kaleb revoltirano kaže:

– Nalaz vrvi lažima. Laž je da su nas uopće pitali mogu li nam dijete odvesti liječniku. Bio sam u autu pored supruge kad je razgovarala sa školom i istina je da smo mi njih pitali mogu li je odvesti na Hitnu pomoć, na što su nam rekli da ne mogu jer to mogu samo roditelj i skrbnik. I kći ih je molila da je odvedu na Hitnu, a njoj su rekli da ne mogu jer nemaju njezinu zdravstvenu iskaznicu! Samo je pedagogica Nikolić govorila da misli da je mogu odvesti k liječniku. Kad smo vidjeli nalaz, supruga i ja smo odjurili u školu. Osjećaj nelagode im se vidio na licima, nisu znale kamo bi gledale, a psihologica Jurinović pravdala se da ona takvo nešto nije rekla inspektoru. Nama verbalno priznaju da nam je kći doživjela nasilje, a u nalazu je se naziva sudionicom sukoba kako bi skinuli odgovornost sa škole. Da nije Hitna pomoć obavijestila policiju, a policija Centar za socijalnu skrb, pitanje je kako bi ovaj slučaj završio – ogorčen je Kaleb.

U nalazu inspektora navodi se da su razgovarali s učenicama i roditeljima djevojčica, da je u ponedjeljak pozvan otac Kaleb (on tvrdi da nije pozvan, nego je sam došao u školu), te mu je rečeno će ga pozvati opet na razgovor kad utvrde sve činjenice. Pozvali su ga tek nakon tjedan dana! U nalazu se nabraja i da su održane sjednice razrednih odjela, radionice s učenicima o temi "Nasilje među mladima i kako ga spriječiti..." Na sjednicama razrednog vijeća razrednih odjela dvije učenice su zbog izazivanja sukoba "kažnjene" ukorom, a ravnateljica škole Božena Nikoletić imenovala je Povjerenstvo za praćenje njihova ponašanja.

"Sudionici u sukobu"

– Nigdje se u nalazu ne navodi da mi je kći premlaćena, nego se koristi termin "sudionici u sukobu". Zbog svog djeteta neću dopustiti izjednačavanje krivnje, čuo sam da se radi pritisak na razrednicu da se napadnutim djevojčicama izrekne opomena. Neće je ponižavati opomenom da bi zaštitili svoja radna mjesta, a nju još dodatno traumatizirati. Mogu biti sretni da sam reagirao na civiliziran načina kad je premlaćena – kaže Kaleb.

Komentara 39

Avatar nekakav
nekakav
09:39 22.10.2011.

tako se to radi. skupite se vas desetorica, i razbijete jednoga. svi ste vi sudionici u sukobu... sramota. treba tužiti školu, za svjesno dovođenje premlaćenog djeteta u po život ozbiljnu situaciju, ne pružanjem hitne pomoći, odnosno odgovarajuće zdravstvene slrbi. ovdje netko mora ostati bez posla, da se razumijemo. prikrivanje je vrlo opasna stvar, a ovo izjednačavanje... pa nek kaleb plati drugim učenicima da premlate ove, pa će sve opet biti na \'sudionicima sukoba\'... još jednom, netko mora oostati bez posla. škola neku novčanu kaznu mora popušiti, ravnateljica najverojatnije prva ostati bez posla, inače, ovo je dokaz da su školski pedagozi nepotrebni u školama. njihova prisutnost nije ništa smanjila ove probleme. čak ih je povećala. jer se oni najviše bave zataškavanjem i prisiljavanjem žrtve da šuti. to je naša dječja školska pedagogija. otkaz nekome, pa će onda krenuti s točke padanja.

Avatar Jana
Jana
09:40 22.10.2011.

Treba tužiti ravnateljicu tj.školu a o centrima za socijalnu skrb da i ne govorimo. Više manje su svi kao oni u Koprivnici.

CH
Charlemagne26
09:20 22.10.2011.

\'koja je dobila ukor s majkom\" Jadan vam bog, tko vas je ucio hrvatski....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije