Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavanje rudara

Zbog bušenja spasonosnog tunela planina se počela urušavati

rudari
12.10.2010.
u 20:00

Dok čekaju da se stvrdne beton kojim je konstrukcija kapsule učvršćena za površinu, rudari su osjetili da se tlo oko komore spasa počelo odvajati.

Čileanske rudare koji su već dva mjeseca zatočeni 700 metara ispod zemlje sada još samo minute ili sati dijele od konačnog spasa. Vrijeme je to neizvjesnosti jer, unatoč svim optimističnim vijestima o probijanju tunela, zatočeni rudari javljaju da se zbog bušenja zemlja počela micati i da je samo pitanje trenutka kada bi se komora u kojoj se nalaze mogla urušiti.

Čekaju sušenje betona

– Nadam se da spas uskoro dolazi jer planina se počela micati. Komora je prošle noći odjekivala glasnim zvucima, čuli smo kako pada kamenje. Ne znam je li se čulo ispod ili iznad nas, ali to nije dobar znak – napisao je zatočeni rudar Ariel Ticona u pismu jučer proslijeđenom njegovu ocu. Čileanski spasioci rade sve što mogu kako bi čim prije počeli s izvlačenjem na površinu. Kapsula je dovršena, izbušeni tunel obložen je na kritičnim mjestima čeličnim oplatama, a spasilački timovi spremni su za akciju. U ovome trenutku čeka se samo da se stvrdne beton kojim je na površini učvršćena konstrukcija za dizanje i spuštanje spasilačke kapsule. Razrađen je i redoslijed izvlačenja rudara. Prvi će na površinu krenuti četvorica fizički i psihički najjačih, koji bi mogli pomoći spasiocima u slučaju zastoja kapsule. Nakon njih iz komore izlazi deset najbolesnijih koji su počeli patiti od hipertenzije, dijabetesa, bolesti dišnih puteva i zubobolje, a potom na površinu izlaze i ostali zatočenici. Posljednji će komoru spasa napustiti šef smjene Luiz Urzua.

Zavjet šutnje

Rudari su odlučili izvući najviše što mogu iz situacije u kojoj su se našli. Kako su im već počele pljuštati ponude za intervjue i reklame, sastavili su ugovor kojim će na jednake dijelove podijeliti prihod od svojih svjedočanstava. Odlučili su zajedno napisati knjigu o svoja dva mjeseca ispod zemlje, a kako bi sve bilo legalno, ugovor im je sastavio odvjetnik na površini i spustio ga 700 metara pod zemlju. Televizijske tvrtke nude svakom po pola milijuna dolara za ekranizaciju priče, ali oni ponude redom odbijaju vjerujući da će knjigom osigurati doživotnu egzistenciju. Prema svemu sudeći štivo bi moglo biti vrlo zanimljivo, jer odnosi među rudarima nisu bili idealni kako se čini. Procurila je informacija da su petorica zatočenih morala potražiti utočište u izdvojenom dijelu komore, dalje od ostatka grupe jer su ih kao honorarne rudare stalno zaposleni tretirali poput niže klase. Uz pomoć psihologa problem je riješen, svi su počeli živjeti kao tim, a o onome što se dogodilo u skloništu ne žele razgovarati.

– Zakleli su se da prvih 17 dana zatočeništva neće spominjati, ono što se dogodilo dolje i ostaje dolje zauvijek – kaže rodbina rudara za Daily Telegraph.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar commentator
commentator
20:22 12.10.2010.

--- Prvi će na površinu krenuti četvorica fizički i psihički najjačih, koji bi mogli pomoći spasiocima u slučaju zastoja kapsule ---- Krivi podatak; prvi će se spustiti četvorica spasioca kako bi organizirali spašavanje.

Avatar commentator
commentator
20:36 12.10.2010.

I u svjetlu ovog ispravka mogu reći da su ta četvorica koji će se njima spustit, stvarno hrabri ljudi. Svima njima - God\'s speed.

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
22:16 12.10.2010.

daj bože da griješim ali ja nisam siguran da će oni više ikad izaći van otud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije