Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTE I CIJENA MESA

Cijena čvaraka skače i na 160 kuna! Poznat je i krivac za poskupljenje

Čvarci
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
06.09.2019.
u 09:37

Cijena je lungića, takozvanog lažnog bifteka, od 65 do 85 kuna po kilogramu, a cijena čvaraka do 160 kuna po kilogramu.

Afrička svinjska kuga zarazna je virusna bolest koja se prirodno pojavljuje samo u svinja, definicija je to Ministarstva poljoprivrede. Važno ju je znati upravo zbog toga što se širi pa nastaje uzročno-posljedična veza s porastom cijena uvoznog mesa, kako neprerađenog tako i prerađenog. Toj kategoriji pripadaju i čvarci, čija cijena se diže do vrtoglavih 160 kuna po kilogramu.

– Pa i ovo je mala cijena, ali kad ne ide, ne možeš prodati – rekla je prodavačica Nedjeljka za RTL.hr, koja sama radi svoje čvarke, dok drugi kupuju meso, čija je cijena porasla za 40 posto zbog pojave afričke kuge.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Hrvatska je tako prisiljena uvoziti meso jer proizvodimo samo trećinu onoga što trošimo. Tako je cijena čvaraka, koji su nekad slovili kao hrana za siromahe, dosegla cijenu višu od svinjskog lungića koji se smatra najkvalitetnijim i najfinijim dijelom svinje. Cijena je ovog, takozvanog lažnog bifteka, od 65 do 85 kuna po kilogramu.

– Možemo proizvoditi milijun i petsto do milijun i osamsto svinja, naše su potrebe oko dva milijuna četiristo tisuća tovnih svinja godišnje. Međutim, kad gledamo bilancu, mi smo članica Europske unije koja uvozi najviše svinjskog mesa – kazao je Ernest Nad iz Hrvatske gospodarske komore za RTL.hr.

Komentara 3

KI
kiseli
11:03 06.09.2019.

Nije bed, kupim svinju i sam radim čvarke. Cijena još manja

Avatar indigo25
indigo25
10:31 06.09.2019.

stvarni razlog što vrijednost kune pada iz dana u dan, a kao cijelo vrijeme se ravnamo prema euru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije